29 socialdemokrater kräver nu att partiledningen uttalar sitt förtroende för Omar Mustafa och tar avstånd från de anklagelser som riktats mot honom.
– Vi vill helt enkelt att alla ska mätas efter samma måttstockar och vi upplever att Omar har svarat på kritiken, tagit avstånd och lärdom. Man får inte döma honom hårdare än alla andra, säger Katina Staf, en av de undertecknande.
Omar Mustafa fick en rekordkort tid i socialdemokratiska partistyrelsen. Efter att han valts av Socialdemokraternas kongress den 7 april riktades hård kritik mot hans engagemang under sin tid som ordförande i Islamiska Förbundet. Huvudsakligen gällde kritiken att förbundet bjudit in en rad kontroversiella personer. Däribland Azzam Tamimi som beskrivit Israel som en ”cancer”, men också Yasir Qadhi som uttryckt grovt homofientliga åsikter. Själv har Omar Mustafa sagt att det inte var åsikter han själv stod för utan att personerna bjudits in till dialog.
De som i sin tur nu riktar kritik mot partiledningens agerande påpekar att flera av dem som inbjudits av Islamiska Förbundet samtidigt också träffat UD, Miljöpartiet och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.
– Det är något han har gjort för att föra en dialog. Så har många andra socialdemokrater agerat genom tiderna. Det har inte ifrågasatts på samma sätt, säger Katina Staf.
Kritiken mot Omar Mustafa kom både från politiska tyckare och intresseorganisationer, men också inifrån Socialdemokraterna. En av kritikerna var Anders Selin, ordförande i hbt-socialdemokrater, som ansåg att Omar Mustafa på grund av de kontroversiella inbjudningarna borde lämna sina politiska uppdrag.
2008 bjöd det socialdemokratiska Palmecentret in Azzan Tamimi att föreläsa vid en konferens. Vid denna tid var Anders Selin själv ordförande för centret.
– Jag bjöd inte in honom och det gjorde inte styrelsen heller. Det var information som styrelsen fick när det var ett faktum. Det finns en skillnad i att veta om vad man gör och inte ha kännedom om vad som sker, säger han.
Uppgifterna om Islamiska Förbundets gäster var offentligt debatterade redan innan Mustafa Omar valdes. Han hade själv tagit avstånd från homofobi och antisemitism
i Stockholms Arbetarekommun i samband med sin nominering.
Men den 13 april, efter att han suttit mindre än en vecka i partistyrelsen uppmanade Veronica Palm, ordförande i Stockholms Arbetarekommun som också nominerat Omar Mustafa, honom att lämna sitt politiska uppdrag. Enligt uppgifter till Arbetaren var det dock ett beslut som inte förankrats bland de övriga ledamöterna i Stockholms Arbetarekommuns styrelse.
Varken Mustafa Omar, Carin Jämtin i S-ledningen eller Veronica Palm vill ge några vidare kommentarer i ärendet. Något svar på vad som fick Veronica Palm att ändra uppfattning går inte att få. Men enligt statsvetaren Ulf Bjereld, med god kännedom om Socialdemokraternas inre struktur, kom beslutet med stor sannolikhet från partiledningen.
– I första hand är det väl Carin Jämtin som har ansvaret för detta. Jag kan omöjligt se situationen framför mig där Veronica Palm skulle ta det här steget om det inte var förankrat, eller till och med initierat av Carin Jämtin, säger han.
Det faktum att han valts demokratiskt av S-kongressen och hade stöd hos många ledamöter har nu lett till en skarp kritik av partiledningens agerande. Enligt kritikerna har partiets ledning gett efter för ett osakligt mediedrev där Omar Mustafa okritiskt tillskrivits antisemitiska och homofobiska åsikter han själv aldrig gett uttryck för.
Katina Staf sitter själv i både Stockholms arbetarekommuns valberedning och är studieorganisatör i hbt-socialdemokrater.
– Man har krävt honom på svar och han har levererat dem och det har inte räckt. Jag kan bara dra slutsatsen att det finns en negativ föreställning om muslimer i vårt samhälle i dag.