Den 17 april blev migrantarbetare i Grekland beskjutna av sina arbetsköpare. Händelsen utspelade sig på ett jordgubbsplantage i staden Nea Manolada i sydöstra delarna av landet sedan ungefär 200 arbetare, de flesta från Bangladesh, samlats för att protestera mot uteblivna löner.
Enligt polisbefälet Haralambos Sfetsos hade arbetarna närmat sig plantageägaren och en av förmännen på gården på ett ”hotfullt vis”, då dessa plötsligt öppnade eld med ett hagelgevär. Ett trettiotal arbetare sårades av skottsalvorna och flera av dem fördes till sjukhus för sina skador, rapporterade BBC.
– De slog oss och sade ’Vi ska döda er’. Tre av dem sköt på oss medan de andra slog oss med käppar. Skjutningen höll på i över 20 minuter, sade en av arbetarna till en delegation från människorättsorganisationen Amnesty International som under den gångna veckan har besökt migrantarbetarnas läger på gården.
Arbetarna, som ska ha blivit lovade drygt tre euro i timmen vilket motsvarar cirka 27 svenska kronor, hade när protesten bröt ut inte fått sina löner utbetalda på sju månader. För Amnesty uppger arbetarna att de dessutom tvingas betala 20 euro per månad för att bo i skjul eller tält på gården, helt utan tillgång till rent vatten eller till toaletter.
Gården har tidigare uppmärksammats i samband med utnyttjande av migrantarbetare, och så sent som 2008 strejkade flera av de anställda vid jordgubbsplantagen mot omänskliga arbetsvillkor. Ändå tyder allt på att situationen i Grekland, och även i resten av Europa, förvärrats de senaste åren.
– Migrantarbetare är en väldigt illa utsatt grupp i Europa i dag, säger Madelaine Seidlitz, som är jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på svenska Amnesty.
– När det gäller just Grekland så har det den senaste tiden förekommit mycket grovt våld mot personer med annan etnisk bakgrund och vi kommer ofta i kontakt med människor som åkt dit för att jobba men som inte vågar stanna kvar.
Madelaine Seidlitz berättar också att organisationen kunnat dokumentera att våldet och den hätska stämningen i Grekland har ökat sedan valet för snart ett år sedan, då det nazistiska partiet Gyllene Gryning tog sig in i parlamentet.
– Situationen är väldigt, väldigt allvarlig. Nu gäller det att polis, åklagare, politiker och ansvariga myndigheter tar sitt ansvar och visar att det här inte kan tolereras. Men även andra länder, Sverige inräknat, måste skärpa sig när det gäller de här människornas villkor, säger hon.
Den grekiska tidningen Enet skriver att åklagaren i staden nu är på väg att väcka åtal mot de utpekade förmännen, som är mellan 21 och 39 år gamla. Även den 57-årige plantageägaren väntas bli åtalad för bland annat människohandel. Sju av de skjutna arbetarna var fortfarande på måndagen kvar på sjukhus där de vårdas för sina skottskador, enligt Amnesty International.
Skottlossningen utlöste snabbt protester i Grekland. Via flera sociala medier sprids nu uppmaningen till bojkott av så kallade ”blodsjordgubbar” från företaget Vangelatos SA Fruit Company. Även Europarådet kritiserade under förra veckan Grekland för migrantarbetarnas utsatta situation.
Händelsen på jordgubbsplantagen i Nea Manolada har också av Europarådet kopplats ihop med det kraftiga uppsving av rasistiska hatbrott som ägt rum i landet det senaste året. Särskilt pekade rådet på det nazistiska partiet Gyllene Grynings roll i grekisk politik, och fastslog att demokratin i landet kan anses vara i fara.
Thord Ingesson, migrationspolitisk expert på arbetslivsenheten vid LO, menar att situationen för migrantarbetare i Europa är otroligt tuff på flera sätt.
– Det är fruktansvärt det som hänt i Grekland och något som man hade hoppats hörde historien till. Samtidigt får vi hela tiden höra deprimerande historier från våra fackliga kamrater ute i Europa. EU måste verkligen börja fundera kring reglerna för arbetskraftsinvandring, säger han.
Thord Ingesson säger att just migrantarbetare inom EU:s livsmedelsindustri är extra drabbade.
– Det rör sig ofta om väldigt billig arbetskraft och det känns inte som någon slump att det här inträffar i just Grekland med de politiska stämningar som råder där nu.
Vad kan fackföreningsrörelsen göra för stoppa utnyttjandet av arbetskraft från låglöneländer?
– Det har varit en facklig sten man försökt rulla på i 30, 40 år. Villkoren för lantarbetare inom framför allt frukt- och grönsaksindustrin är ofta fruktansvärda. Det är bara priserna som räknas. Men det handlar också om EU och att de ska börja se över frågorna med arbetarskydd mer.
Uppemot 5 000 migrantarbetare, främst från Bangladesh men också från andra länder som Bulgarien och Albanien, arbetar i regionen runt Nea Manolada.
– De levnadsvillkor vi har bevittnat i Manolada är en chockerande inblick i den skrämmande undre värld som drabbar arbetare i hela området, sade Kondylia Gogou, Greece, forskare vid Amnesty International, efter sitt besök där i förra veckan.
– Medan de grekiska myndigheternas snabba reaktion på skottdramat i sig är lovvärt, måste mer göras för att ta itu med de fruktansvärda förhållanden och den exploatering av arbetskraft som ledde till de bangladeshiska migrantarbetarnas protest. Sådana arbets- och levnadsförhållanden är oacceptabla i 2000-talets Europa.