Lade ned fabrik – vd:n fick hämta ut miljonbonus
Cloettas vd Bengt Baron tog beslut om att flytta godisproduktionen från Gävle till ett låglöneland. Samtidigt fick han 7,3 miljoner i bonus för extraordinär arbetsinsats.
När Cloettas fabrik i Gävle stängs nästa år står 150 personer utan jobb. Större delar av produktionen flyttas till Slovakien och en del till Ljungsbro. Nedläggningen är en del av sammanslagningen mellan Cloetta och Leaf som inleddes 2011. För ”extraordinär arbetsinsats” samma år fick vd:n Bengt Baron 7,3 miljoner kronor i bonus. Pengarna betalades ut i slutet av förra året.
– Jag tycker att det är skamlöst. 150 blir utan några pengar alls när man stänger en fabrik som går med vinst, säger Mario Izquierdo, huvudskyddsombud på fabriken för Livsmedelsarbetarförbundet.
Både nedläggningsbeslutet och bonusbeskedet har väckt stort missnöje i staden. Något som upprör Mario Izquierdo ytterligare är att företaget i förhandlingar med facket uppgivit att man inte hade råd att betala vare sig uppsägningslön eller omställningsutbildning.
– Vi tycker inte att man ska fokusera på att ge avgångsvederlag utan tycker att det viktiga är att hjälpa medarbetarna vidare till nya jobb, säger Jacob Broberg, informationsdirektör på Cloetta.
Men enligt facket är ett mindre tillskott på lönen till dem som jobbar kvar under det sista året av produktion det enda företaget erbjudit.
– Det enda omställningsprogram vi har är det som samhället erbjuder. Den dag de lägger ned får vi ingenting. Vi får skriva in oss på Arbetsförmedlingen i Gävle, säger Mario Izquierdo.
Skogsbolag ”skänker” pengar
De kamerunska skogsarbetarna lurades till Sverige på falska kontrakt och blåstes på lönen. Nu betalar huvudentreprenörerna en halv miljon var till en insamling, men vill trots det inte medge ansvar för de utnyttjades arbetsvillkor.
SCA och Holmen Skog, huvudentreprenörer för det skogsarbete som utförts av kamerunska gästarbetare, donerar 500000 kronor var till Palmecentrets insamling. Donationen, vars storlek de egentligen försökt hålla hemlig, ska dock inte ses som ett ansvarstagande för kameruniernas arbete, menar arbetsköparna.
– Vi kände med kamerunierna. Vi hade gjort vad vi borde göra och kanske en del till. Vi såg en donation som ett sätt att försöka hitta en lösning för dem att komma hem på rimliga villkor, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.
I flera år utförde kamerunska säsongsarbetare skogsarbete för SCA och Holmen, via underentreprenören Skogsnicke AB. Varje år med sämre villkor än de som utlovats i anställningserbjudandet. Men den sista säsongens arbetare vägrade låta sig bli lurade. Med höga skulder både i hemlandet och här i Sverige krävde de den lön de blivit lovade för att komma till Sverige.
Både SCA och Holmen hävdar att de tidigare inte kände till de villkor som gästarbetarna arbetade under. Men en före detta produktionsledare på Holmen Skog berättade för Arbetaren i januari att skogsföretagen varit väl medvetna och delaktiga i utnyttjandet, vilket pågått i många år. Han berättade om när en produktionsledare från Holmen kom för att inspektera arbetet.
– Han ställde sig på en stubbe och tittade på de thailändska arbetarna som höll på att sätta plantorna. Så pekade han på vissa som han ville skicka tillbaka, för att de inte arbetade tillräckligt snabbt, sade han.
Holmen Skog vill inte kommentera uppgifterna till Arbetaren.
Fick skadestånd för tvång att bära bh-storleksskylt
Arbetsdomstolen dömde i förra veckan underklädeskedjan Change att betala 50 000 kronor i skadestånd till en anställd som tvingats bära en namnskylt med sin egen bh-storlek på. Enligt AD har arbetsledningen inte sakligt kunnat motivera sitt beslut.
– Jag tyckte att det var skitjobbigt, rent ut sagt. Ingen som ska köpa en bh blir ju klokare av att veta vilken bh-storlek jag har, sade den anställda i en intervju till Sveriges Radio efter domen.
Det var i januari förra året som Handels, företrätt av LO-TCO Rättskydd, beslutade sig för att stämma klädföretaget i AD för brott mot diskrimineringslagen och brott mot kollektivavtalet.
Flera anställda har i media vittnat om kränkningar från manliga kunder på arbetstid, men också på fritiden efter att de blivit igenkända med direkt hänvisning till skyltarna.
Handels hoppades att domstolen, utöver diskriminering från arbetsköparens sida, skulle se de anställdas utsatthet som en konsekvens av brister i arbetsledningsansvar och därmed ett brott mot avtalet, men där valde domstolen att inte fälla.
– Nu har ju domstolen sagt sitt och då får vi kanske titta på paragrafen i avtalet för att få till en starkare skrivning. Vi är ute och informerar våra medlemmar om domen, men det hade varit ännu mer tydligt om vi även fått rätt i frågan om brott mot kollektivavtalet, säger Jaana Pålsson, förste ombudsman på Handels avdelning i Sundsvall, till Arbetaren.
Arbetsköparen dömdes i stället till att betala 50 000 kronor i skadestånd för könsdiskriminering. Enligt AD ska den anställda ha sagt till arbetsköparen att hon kände stort obehag av att bära skylten och domstolen skriver att man har funnit att arbetstagaren utsatts för trakasserier som har haft samband med kön, samtidigt som arbetsledningen inte sakligt har kunnat motivera sitt beslut.
– Det känns jätteskönt. Det är skönt att det kommit en dom som visar att arbetsgivarna kan gå hit men inte längre, säger den anställda till Sveriges Radio.
Också Jaana Pålsson är nöjd med utfallet i diskrimineringsfrågan.
– Jag ser det som väldigt, väldigt positivt. Det är en fingervisning till arbetsgivarna hur det får behandla sina anställda. De har kränkt vår medlems personliga integritet, det är vad det handlar om, säger hon.
Klädkedjan Change och Svensk Handel dömdes även att betala rättegångskostnaderna för Handelsanställdas förbund på sammanlagt 376 000 kronor.
Fortfarande utan avtal
Efter att 15 personer sagts upp eller slutat i protest mot villkoren på Hamleys i Nacka vid årskiftet sade leksaksbutiken att man ville skriva kollektivavtal. Men det blev inget avtal och vd:n är fortfarande inte intresserad.
Efter avslöjanden om olagliga arbetsvillkor på leksaksaffären Hamleys i början av året meddelade butikschefen att man nu övervägde att teckna kollektivavtal. Men något avtal tecknades aldrig och enligt företagets danska vd är det inte heller aktuellt.
– Vi har ett annat sätt att se på kompensation och förmåner för våra anställda. Vi tror på en högre grad av valfrihet. För att behandla alla lika måste man behandla dem individuellt, säger Kenneth Nørgaard, vd för Hamleys Norden.
I början av 2013 hade sju personer blivit uppsagda och åtta personer sagt upp sig självmant under loppet av två månader på leksaksaffären Hamleys. Uppsägningstiden var en dag, och anställda kunde bli avskedade med hänvisning till att ”de spred dålig energi.” En anställd avskedades också på grund ”bristande engagemang” sedan hon kom till jobbet osminkad.
På affären arbetade de anställda utan kollektivavtal, ob-tillägg, övertidsersättning, pensioner, anställningsavtal och med olagliga provanställningar. Villkoren kvarstår fortfarande.
– Det var ett fel från vår sida som har rättats till. Det var ingen ond avsikt bakom det utan ett enkelt mänskligt misstag. Ingen har påverkats av det på något sätt, säger Kenneth Nørgaard.
Sparkad för toalettbesök
Den unga kvinnan fick sparken från callcentret för att hon gick på toaletten under arbetspasset. Nu vägrar arbetsköparen betala uppsägningslön och semesterersättning. Unionen driver fallet vidare i Arbetsdomstolen.
I maj 2012 avslutade telemarketingföretaget Fundraisingbyrån kvinnans provanställning i förtid, sedan hon två gånger under samma pass brutit mot förbudet att lämna skrivbordet för att gå på toaletten. Därefter vägrade företaget betala lön för de två lagstadgade uppsägningsveckorna, men också innestående semesterersättning och sjuklön.
– Jag känner mig otroligt kränkt. Det ska bara inte få gå till på det här viset, sade kvinnan då till lokaltidningen 18 minuter.
Den 7 maj tas fallet upp i Arbetsdomstolen. Kvinnans fackförbund Unionen hoppas på en snabb förlikning.
– Det känns tyvärr som om flera saker som dyker upp i det här fallet talar för sig själv på ett väldigt tragiskt sätt. Självklart ska en anställd ha rätt att gå på toaletten, säger Thomas Fahrenholz, ombudsman på Unionen.
En provanställning är en väldigt osäker anställning, och för uppsägning krävs egentligen inga goda skäl. Uppsägningen är därför inte ett brott. På grund av detta driver Unionen bara den ekonomiska delen vidare i domstol.
– Jag överlåter den frågan till våra jurister. Jag önskar att lagstiftningen hade varit skriven på ett sådant sätt att medlemmen hade kunnat få rätt även för det, säger Thomas Fahrenholz.
Företaget hävdar att toalettbesöket inte var upphovet till att kvinnan fick sluta och att hon inte har rätt till uppsägningslön. De hävdar vidare att företaget inte är skyldig henne någon semesterersättning. Men enligt Thomas Fahrenholz som förhandlade med företaget är det ställt utom rimligt tvivel att toalettbesöket var anledningen till uppsägningen, något som också styrks av en ljudinspelning.
– Det här är inte ett problem som bara rör den här arbetsplatsen. Man har börjat betrakta de anställda som maskiner, slit- och slängvaror som man inte behöver bry sig om.