Bemanningsföretaget Bemannia är i tvist med Unionen om anställningsavtal som bryter mot kollektivavtalet. Nyligen kallades de anställda på Pensionsmyndigheten i Gävle till ett möte på arbetsplatsen med en av företagets chefer. På mötet uppmanades de anställda att godkänna ett nytt anställningsavtal – men de fick varken se det i förväg eller veta exakt vad avtalet innebar. Enligt de bemanningsanställda sade chefen att om de inte godkände avtalet skulle det kunna kosta dem jobbet.
– Hela hennes agerande syftade till att pressa oss att säga ja till de nya avtalen allihop. Och så sade hon att om vi inte gjorde det riskerade vi att bli varslade och uppsagda. Hon smutskastade även Unionen, säger en anonym anställd till tidningen Publikt.
Enligt Tony Andersson, Unionens ombudsman i Göteborg, som haft ansvar för Bemannias kollektivavtal, har företaget också skickat ut skriftliga uppmaningar till personalen.
– Innan du godkänner individuella avtal måste du få se vad det innebär. Det kan ju stå vad som helst. I samband med att de skulle skriva nya avtal skickade de också ut att det vore bra om vi gör detta utan Unionens inblandning. Då ringer lite varningsklockor, säger han.
Det är dock inte första gången som det aktuella bemanningsföretaget hamnar i blåsväder. Redan för två år sedan uppdagades det att Pensionsmyndigheten anlitade företaget trots att detta vägrat skriva kollektivavtal med ST-facket. Då kallade Bemannias vd Staffan Bruzelius fackets kollektivavtalsuppmaningar för ”rena Sovjetunionen”.
– Jag tycker inte om sammanslutningar, vare sig för arbetsgivare eller arbetstagare, sade han då till ST Press.
Företaget gav ändå till slut med sig och skrev kollektivavtal med Unionen i början av 2012. Men redan ett år senare hade ett hundratal anställda hört av sig till fackförbundet med anmälningar om utebliven övertidsersättning och felaktig ob-ersättning. När ombudsmannen Tony Andersson granskade företaget visade det sig att anställningsavtalen dessutom var felaktiga och stred mot det nya kollektivavtalet. Bland annat fanns ingen garanterad tjänstgöringsgrad.
– Jag har fått in ett hundratal anmälningar och jag har inte sett en enda anställning som var korrekt utformad av alla de exempel jag fått in, säger Tony Andersson.
Utöver detta kunde han se att företaget också systematiskt bokat in anställda på 90 timmar i veckan för att på så sätt komma undan att betala garantilön. De som kommit upp i fler timmar har ändå inte fått korrekt lön utbetald.
– Nu har de börjat rätta till anställningsavtal, men de har inte visat någon ambition alls att rätta för dem som fick fel lön för 2012, säger han.
Trots enskilda rättningar har Unionen och Bemannia inte kunnat komma överens och centrala förhandlingar mellan facket och företaget pågår nu kring avtalsbrott.
Paul Larsson är chef för kundmötesavdelningen på Pensionsmyndigheten och ansvarig för relationen med Bemannia. Det senaste årens turer kring bemanningsföretaget har inte påverkat myndighetens förtroende, uppger han.
– Vi har fortfarande förtroende för Bemannia. I de dialoger vi har haft med företaget har de sagt att schismen mellan dem och deras motpart är ett missförstånd.
Paul Larsson säger att de på myndigheten känner ett stort ansvar även för de bemanningsanställda. Dock ser han inte vad Pensionsmyndigheten skulle tillföra genom att ge sig in i diskussionen mellan parterna.
– Vi utgår ifrån att Bemannia sköter sina åtaganden och har schysta villkor. Vi har inte pratat med Unionen i och för sig. Vi har pratat med ST-anslutna och Bemannia-anställda som inte känner sig schyst behandlade.
Han tillägger att Pensionsmyndigheten är bunden av det avtal de har med Bemannia till sommaren 2014. Vidare säger han att myndigheten, enligt lagen om offentlig upphandling, inte kan ställa krav på kollektivavtalsmässiga villkor. Inte heller i nästa upphandling.
Bemannias pressansvariga meddelar via e-post att företaget inte vill kommentera uppgifterna så länge fackliga förhandlingar pågår.