Hiphopgruppen Labyrints spelning i Kumla i lördags ställdes in. Det sedan polisen kontaktat arrangören. I ett möte informerades bandbokaren Nicklas Högberg att utökade säkerhetskrav skulle ställas för att tillåta gruppens spelning på Stationshotellet som rymmer 300 personer. Enligt bokaren krävde polisen 14 ordningsvakter och fyra entrévärdar, en kostnad som arrangören själv skulle stå för.
– Det finns ingen möjlighet att genomföra det, så är det tyvärr, säger Nicklas Högberg till Nerikes Allehanda.
Lars Hjärtsjö, operativ chef för polisen i Hallsberg, var den som höll i mötet med Kumla-arrangören. Han säger att polisens rekommendation var tolv ordningsvakter.
– Det baserade vi på gruppens historia på senaste tiden och de störningar som varit samband med deras spelningar. Jag har inte sagt att vi var oroliga för brott. Vi var oroliga för ordningen i sammanhanget, säger han.
Polisens rekommendation baserades, enligt Lars Hjärtsjö, på uppgifter de fått från polisen i Karlstad, där gruppen nyligen spelat.
– Det var störning där gästerna gick ganska hårt åt både ordningsvakter och polis, säger han.
Det är inte första gången gruppens spelningar ställs in efter polisiär inblandning. I Växjö för två år sedan ställdes gruppens framträdande på en fritidsgård in efter rekommendationer från närpolisen. Motivet var då, enligt Växjöpolisen, att budskapet i gruppens texter var drogliberalt. Kort därefter ställdes även en spelning i Värnamo in på liknande grunder. Detta efter att kommunen dragit in det kulturbidrag som den ideella arrangören sökt för spelningen.
– Arrangörer brukar säga att polisen varit på dem och sagt att de kommer med full styrka. Polisen skrämmer upp dem och många är nervösa att boka oss, säger Aleksi ”Aki” Swallow, en av Labyrints medlemmar.
Sedan förra året har mönstret upprepats med jämna mellanrum, men många av de spelningar som gruppen genomfört har också sett en stor polisiär närvaro. Under Labyrints spelning på Gröna Lund i Stockholm tidigare i maj i år, genomförde polisen en stor insats mot den 5 000 personer stora publiken. 52 personer omhändertogs med misstanke om narkotikabrott och fick genomföra urinprov på plats.
Även gruppens spelning i Karlstad var hårt bevakad av polis, som krävde att bandet skulle lämna urinprov innan de fick spela.
Men enligt Aleksi ”Aki” Swallow är det inte bara Labyrint som möter motstånd från myndigheter och polis utan artister från hiphop- och reaggaegenrerna i stort. Han har samtidigt svårt att förstå polisens inriktning och tror att om andra genrer skulle hårdbevakas på samma sätt skulle polisen göra beslag även där. Men kanske har inriktningen att göra med en samhällskritik och framför allt en kritik av polisen själva, menar han.
– Hiphop är en musik som representerar arbetarklass och ger dem som inte hörs en röst. Det kanske känns hotande att det finns en låt om polisbrutalitet som folk kan sjunga med i när polisen brottar ned dem, säger han.
Bandet gör ingen hemlighet av att de är för en legalisering av cannabis. Men Aleksi ”Aki” Swallow anser att den åsikten, precis som bandets övriga samhällskritik, borde omfattas av yttrandefriheten.
– Vi tycker inte så synd om oss själva, men det är läskigt hur de satsar på med hiphop och reggae. Det är en politisk åsikt att vara för legalisering och tycker vi att något är fel ska man säga ifrån.