En våg av antimuslimska attentat sveper över Storbritannien efter mordet på en soldat i London förra veckan. I skrivande stund har polisen gripit två personer med misstänkt koppling till en brand vid Islamiska kulturcentret i Lincolnshire. Trots förstärkt polisbevakning efter ett angrepp mot centret tidigare samma vecka lyckades attentatsmännen kasta in bensinbomber.
– Vi hade just avslutat bönen och diskuterade hur vi skulle tacka våra grannar för det stöd de visat de senaste dagarna, när vi hörde en smäll och såg eldslågor slå upp under dörren, säger Diler Gharib vid kulturcentret till tidningen Grimsby Telegraph.
Det var i onsdags förra veckan som en soldat utanför Woolwichs militärförläggning i sydöstra London överfölls och knivhöggs till döds. Två män med islamistiska sympatier identifierades som gärningsmän och sköts av polisen – de vårdas ännu för sina skador. Flera andra personer med misstänkt inblandning i mordet har gripits. Motivet till dådet uppges vara att brittiska soldater i utlandsstyrkorna dödar muslimer.
Mordet i Woolwich har gett upphov till en rad våldsattentat. Den brittiska organisationen Faith Matters, som arbetar för dialog mellan olika trosuppfattningar, uppger att det under de två dygnen närmast efter mordet ägde rum 162 angrepp mot muslimer i Storbritannien, jämfört med de fyra till sex fall som annars i genomsnitt rapporteras dagligen. Bland annat har flera moskéer angripits och i Manchester har en 50-årig kvinna slagits medvetslös.
English Defence League, EDL, en av de senaste årens mest profilerade högerradikala grupper i Storbritannien, har arrangerat antimuslimska manifestationer efter soldatmordet, och där trissat upp våldsretoriken. Organisationens nationella organisatör Adam Walker sade i ett uttalande att ”en linje har dragits i sanden, och den signalerar början på det inbördeskrig som vi förutsett i åratal”.
– English Defence League underblåser en atmosfär av raskonflikt mellan vita och muslimer, där islamofober kan känna sig uppmuntrade att begå våldshandlingar. Vissa av EDL:s mer aktivistiska medlemmar lär kunna utföra eller orkestrera sådana attacker själva, säger Roger Griffin, fascismforskare och professor i samtidshistoria vid Oxford Brookes-universitetet, till Arbetaren.
Vid EDL:s manifestation i Newcastle i lördags deltog enligt polisuppgifter mellan 1 500 och 2 000 personer. EDL-ledaren Tommy Robinson, som egentligen heter Stephen Lennon, sade i sitt tal att den mördade soldaten ”inte får ha dött förgäves” och att EDL var de enda som ”vågade säga sanningen”.
– Jag slås dock av den allmänna stämningen av sorg och oro över hatet snarare än den polariserade atmosfär som EDL och islamister vill antända. Det har hållits mäktiga antifascistiska demonstrationer varhelst EDL försökt manifestera den senaste veckan, säger Roger Griffin.