Arbetaren har tidigare rapporterat om hur de Bemannia-anställda på Pensionsmyndigheten i Gävle hotades med sparken om de inte på ett möte skriftligen godkände ett anställningsavtal de inte fått se. Men enligt vittnesmål från personalen har även de bemanningsanställda i Söderhamn blivit kallade till ett liknande möte, men här gick arbetsköparen ett steg längre. Efter mötet tvingades de anställda att skriva på ett nytt anställningsavtal som innebar avsägande av garantilön och förlorad a-kassa. De som inte skrev på fick inte fortsätta på företaget.
– Några har vägrat skriva på och de har fått gå. Jag och några till har skrivit under. Vad kan man annars göra? Det vimlar ju inte av jobb precis, säger Katrin Andersson, anställd av Bemannia på Pensionsmyndigheten i Söderhamn.
Enligt kollektivavtalet med Unionen kan endast den som inte vill eller kan arbeta heltid anställas per timme, eller ”vid behov”. Den som vill arbeta heltid måste anställas tillsvidare och därmed garanteras ersättning även då det inte finns jobb. Bemannia skickade under våren ut en förfrågan om hur mycket de anställda ville jobba. Flera svarade då att de ville arbeta heltid, en av dem var Katrin Andersson. Trots detta kände hon sig ändå tvingad att skriva under att hon ville jobba deltid för att inte förlora jobbet.
– Avtalen är helt vansinniga och det står att vi varken vill eller kan arbeta heltid. Jag svarade i våras att jag ville jobba hundra procent, säger Katrin Andersson.
Många av de anställda är tvungna att få a-kassa för den tid de inte bokas in för jobb. För Katrin Andersson innebär underskriften att hon förlorar a-kassepengar eftersom hon inte längre står
till arbetsmarknadens förfogande.
– De sitter i en rävsax. Ska de skriva på ett anställningsavtal som är direkt felaktigt eller ska de ställa sig helt arbetslösa för att de vill stå upp för sin rätt? Så ska det inte vara. Vi kommer naturligtvis att driva frågan vidare för dem som skriver under, säger Maria Hillbom, ombudsman på Unionen Gävleborg.
Bemanningsföretaget Bemannia är sedan en tid tillbaka i tvist med Unionen om det förra anställningsavtalet. Detta på grund av att företaget inte velat skriva ut någon fast anställningsgrad. Trots att de anställda har rätt till garantilön har företaget enligt fackförbundet inte betalat ut någon ersättning. I stället har man systematiskt bokat in de anställda på kortare tid. De som ändå kommit upp i fler timmar har trots detta inte fått korrekt lön utbetald.
För två år sedan uppdagades det att Pensionsmyndigheten anlitade Bemannia trots att företaget vägrat skriva kollektivavtal med ST-facket. Företaget gav med sig och skrev kollektivavtal med Unionen i början av 2012. Trots enskilda rättningar har Unionen och Bemannia ändå inte kunnat komma överens och centrala förhandlingar om avtalsbrott pågår nu mellan facket och företaget. Samtidigt har också lokala förhandlingar inletts kring de nya anställningsavtalen.
Pensionsmyndigheten har dock fortfarande förtroende för bemanningsföretaget. När Arbetaren för två veckor sedan talade med Paul Larsson, ansvarig för relationerna med Bemannia, sade han att han utgick ifrån att företaget ”sköter sina åtaganden och har schysta villkor”. Det står han även nu fast vid.
– Jag måste ju utgå ifrån att ett företag som är med och vinner stora upphandlingar har sina affärer i ordning. Något annat vore konstigt, säger han.
Däremot tycker Paul Larsson inte att de nya uppgifterna från anställda i Söderhamn låter ”speciellt schyst”.
– Det innebär att de inte kan stämpla upp den tid de inte arbetar heller. Jag förstår ju motivet från företaget att få ned kostnadsmassan. Men jag måste samtidigt utgå ifrån att de inte gör något i strid mot gällande lagar och i strid med kollektivavtalet, säger han.
Bemannia har avböjt att kommentera något som rör anställningsavtalen eller arbetsvillkoren på företaget.