Sedan i vintras har kampanjen ”Alby är inte till salu” samlat in namnunderskrifter för en folkomröstning om de tio hyreshusen på Albyhöjden ska säljas ur allmännyttan till en privat värd eller inte. Förra fredagen lämnades 6 500 namnunderskrifter in till kommunalrådet Katarina Berggren, S. På måndagen gick kommunen ut med att man skrivit kontrakt med riskkapitalisten Mikael Ahlström om försäljning.
– Det var som ett slag under bältet. Det kändes som om man inte ens brytt sig om det arbete vi gjort. Man hade redan bestämt att man ville sälja ut och då bryr man sig inte om de boende eller deras namnunderskrifter, säger Emma Dominguez Martinez från Alby är inte till salu.
Men än har inte luften gått ur kampanjen som nu är en del av Megafonen. Den 26 juni ska kommunfullmäktige ta beslut om folkomröstningen ska bli av. Under onsdagen anordnade organisationen en demonstration med kravet att de boende ska få säga sitt om sitt område.
– Man känner en hopplöshet och maktlöshet, men samtidigt är folk frustrerade och arga, säger hon.
Under de senaste åren har boende i flera förorter i Sverige börjat organisera sig. I Göteborg finns Pantrarna och i Stockholm finns flera organisationer längs tunnelbanelinjerna, en av dem är Megafonen, kanske mest känd för sin verksamhet i Husby i samband med kravallerna där.
Emma Dominguez Martinez säger att det är en seger i sig man organiserat sig och fått en sådan stark förankring bland de boende i Norra Botkyrka. Utan organiseringen hade försäljningen gått igenom utan debatt och omvärldens vetskap. Kvar hade bara funnits de boendes besvikelse och frustration. Med organiseringen kan denna besvikelse förvandlas till ilska och bli en förändrande kraft. Även om försäljningen genomförs fortsätter kampen för den fritidsgård som kommunen lovade bygga för tio år sedan.
– Det är ett sätt att kunna kanalisera den maktlöshet och frustration på som redan finns i områdena och organisera sig mot ett förtryck som sker. Vi är en effekt av hur samhället ser ut i dag, säger Emma Dominguez Martinez.
Hur kommunfullmäktige kommer besluta i folkomröstningsfrågan är ännu oklart. Redan samma dag som namnunderskrifterna togs emot av Katarina Berggren sade hon sig vara motståndare till de boendes medbestämmande i frågan.
”Men jag är helt övertygad om att Botkyrkabyggen behöver sälja ut en del av sitt lägenhetsbestånd för att kunna renovera resten, och jag kommer själv att rösta nej till kravet på en folkomröstning”, sade hon till P4 Radio Stockholm.
Men trots att S och M, majoritetspartierna i Botkyrka kommun, inte stödjer kravet är Vänsterpartiets ordförande i kommunen ändå hoppfull. För att neka en folkomröstning krävs att två tredjedelar röstar nej. Flera av de mindre partierna inklusive SD kommer att rösta ja. Mycket hänger på hur Miljöpartiet kommer rösta. Men även med ett nej i en folkomröstning är det oklart om den politiska majoriteten kommer att respektera utfallet.
– Den politiska viljan att följa den eventuella omröstningens beslut beror också lite på hur Alby är inte till salu förvaltar motståndet mot utförsäljningen. Majoritetspartierna vill få igenom beslutet snabbt. De vill inte att det ska bli en diskussion i kommunvalet, säger Anna Herdy, ordförande i Vänsterpartiet i Botkyrka.
Den 26 juni, samma dag som kommunfullmäktige tar beslut om folkomröstningen, tas också beslutet om försäljningen.
Arbetaren har sökt Katarina Berggren utan resultat.