Den senaste veckan har varit turbulent i Grekland. De två största fackförbunden har organiserat en dygnslång generalstrejk i protest mot radio- och tv-nedläggningen, tusentals människor har demonstrerat utanför public servicebolaget ERT:s huvudkontor, radio- och tv-journalisterna har inlett piratsändningar och den europeiska radio- och tv-unionen EBU har slutit upp på journalisternas sida och hjälpt till med utsändningarna. Slitningarna inom den redan bräckliga grekiska regeringskoalitionens har kommit i öppet dager.
På måndagen slog Greklands högsta förvaltningsdomstol fast att beslutet att bryta sändningarna strider mot lagen och att sändningarna omedelbart måste sättas igång. Premiärminister Antonis Samaras hade själv tidigare meddelat, som ett svar på protesterna och kritiken från hans egna koalitionspartners, att ERT skulle återuppta begränsade sändningar.
”En tillfällig kommitté med brett politiskt stöd ska inrättas för att anställa ett litet antal medarbetare, så att utsändning av informationsprogram kan inledas omedelbart”, meddelade Samaras i ett pressuttalande.
– Public service har alltid haft ett ansvar för den politiska opinionsbildningen, ett ansvar som man inte kan lägga på kommersiella medier. Om public service försvinner så försvinner en viktig arena för den opinionsbildningen, säger Anna Edin, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle.
Anna Edin understryker dock att public servicemedier runtom i Europa historiskt kunnat ha starka drag av paternalism och elitism, och att hon är osäker på om grekisk public service, som till skillnad från svensk public service-tv och -radio är direkt statsstyrt, har gjort upp med det arvet.
Peter Smekal, statsvetare vid Uppsala universitet, menar också han att ERT haft drag av trögrörlig koloss.
– Många har varit överens om att grekisk public service är en dinosaurie, med låga tittarsiffror, och att den behöver moderniseras. Men det är en extrem åtgärd att bara bryta sändningarna.
Den grekiske oppositionsledaren Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza kallade beslutet att stänga ned den statliga tv:n och radion för ”en statskupp” och uppmanade president Karolos Papoulias att inte underteckna stängningsordern. Frågan är varför premiärminister Samaras och hans konservativa Ny Demokrati, det största partiet i regeringskoalitionen, valt att vidta en så drastisk åtgärd.
Peter Smekal tycker att den grekiska regeringens beslut är svårtolkat.
– Det naturliga om man velat ha en förändring hade ju varit att tillsätta en chef med ansvar att modernisera kanalerna.
Peter Smekal tror dock inte huvudmotivet bakom stängningen är att tysta en kritisk medieröst, en teori som förts fram bland de protesterande. Han menar att kanalerna har haft en för liten tittar- och lyssnarandel för att det skulle kunna vara avgörande. Han för i stället fram två andra möjliga motiv.
– Det största regeringspartiet kan vilja sända en signal till den så kallade trojkan, EU-kommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken. ”Se, till och med besparingar inom ett område som så pass många anser måste moderniseras leder till så här omfattande protester”, och därmed hoppas man kanske kunna provocera fram en mildare behandling från trojkans sida.
EU-kommissionen har i samband med stängningen uttalat att fungerande public service-bolag är viktiga för den europeiska demokratin ”under alla ekonomiska omständigheter”. Frågan om vilken kännedom EU-organen i själva verket haft om den grekiska regeringens planer är dock omdebatterad.
– Den andra tesen är att Samaras är ute efter att pröva regeringskoalitionen i en sorts styrkemätning, och se hur mycket koalitionspartierna är villiga att acceptera. Men vad som förbryllar de flesta är vem som egentligen skulle ha ett intresse av ett nyval, vilket ju kan bli följden om man inte lyckas komma överens inom regeringen, säger Peter Smekal.
Den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som är en sammanslutning av nationella tv- och radiobolag, hade innan högsta förvaltningsdomstolens utslag upplåtit sin markstation i Aten för att återutsända ERT:s signal, som i skrivande stund kontrolleras av piratsändande före detta ERT-journalister.