Ordförande Persson, Erik Fichtelius dokumentär om den förre statsministern, ligger uppe på SVT Play i några veckor till. Det är verkligen en kulturgärning. Visserligen får tittaren själv stå för analyserna – under fyra timmar ställs sammanlagt en (1) kritisk fråga – men det är ett betydligt tacksammare arbete i dag än när filmen kom, 2007. Historiens gång har skärpt konturerna, filat ner kanterna. Vad som då var fyra tröttsamma timmar med den hegemoniska makten själv är i dag ett exotiskt tidsdokument.
Göran Persson är så klart allt man kan beskylla honom för att vara: ränksmidande klassförrädare, brukspatron och fackpamp i ett, skolad i folkhemmet men den förste att överge det så fort Bryssel kallar. Men hans rent litterära kvaliteter är svåra att bortse från. Det finns något alldeles utsökt mänskligt över denne patriark och hans slughet. Huruvida det är den ”riktige” Persson vi möter är egentligen irrelevant – det är så här han fungerar på ett samhälleligt plan, det är detta vi förhåller oss till när vi talar om honom. Och som en romangestalt sitter han där och talar så att man aldrig vill sluta lyssna.
Givetvis är det svårt att låta bli att ställa Persson mot Fredrik Reinfeldt. Den senare medverkar bara i ett fåtal scener men blir inte mindre närvarande hos tittaren för det. Kontrasten mellan de båda är, tror jag, så stor att den ännu inte går att greppa fullt ut. Å ena sidan har vi en människa. Å andra har vi ett skal utan vare sig känslor eller kroppsfunktioner. Säga vad man vill om Reinfeldt, och det vill man, men vad som bor i hans innersta rum är det ingen som vet. Sover han? Gråter han? Har han varit barn? Tveksamt.
Persson själv tycker att det är ”otäckt”. ”Politik”, säger han, ”måste bygga på engagemang. Det måste finnas en människa, det måste finnas en nerv, det måste finnas värme. Jag saknar allt hos honom.” Jag är osäker på hur stora växlar man kan, eller bör, dra på detta. Kanske har den parlamentariska politiken alltid varit precis så ansiktslös och människofientlig som den nu berömmer sig om att vara. Men egentligen är det väl inte den det handlar om. Reinfeldtmänniskan, denna nya sortens svensk, drabbar oss från alla håll. Hel, ren och anställningsbar möter han oss på jobbet, i reklamen, i tidningen. I allt som på något sätt drar upp regler och normer för hur en människa ska vara, och därmed också inte vara. Vad säger man? Otäckt.
Veckans tips: Jag har skitdålig koll på ny musik, och även om jag inte hade haft det tycker jag illa om den listkultur som gör att man aldrig kan säga att något är bra utan att tvingas ställa det mot allt annat: årets bästa roman, årets svenska film, och så vidare. Hur som helst tänkte jag tipsa om Chicagoproducenten RP Boo och hans nya album Legacy. Det är toppen!