Knappt en vecka efter att militären avsatte Egyptens president Muhammad Mursi kom beskedet att nästa parlamentsval ska hållas om ungefär sex månader. Dock först efter att en ny författning godkänts i en folkomröstning. Detta enligt ett dekret från interimspresidenten Adli Mansour, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Per Jönsson, mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, är det kommande valet kantat av en lång rad problem.
– I en stat som Egypten där insynen är dålig finns det stora möjligheter att manipulera valet och därmed försvåra för vissa kandidater från till exempel Muslimska brödraskapet att ställa upp. Det innebär att valet kan verka korrekt, med allmän rösträtt, men fortfarande inte vara ett representativt val.
En annan risk enligt Per Jönsson är att vissa grupper av olika skäl kan komma att motarbeta valet. Som exempel nämner han delar av Muslimska brödraskapet som inte kommer att glömma att deras president Muhammad Mursi avsattes av landets militär.
– Många islamister i och utanför Egypten har sett att demokratiska val inte är något för dem. Antingen blir de avsatta av militären som i Egypten eller så godkänner inte omvärlden deras legitimitet som i fallet med Hamas.
Samtidigt har olika medier rapporterat om våldsamheter mot människor som stödjer Mursi. I måndags dödades enligt nyhetsbyrån Reuters minst 51 Mursianhängare av säkerhetsstyrkor utanför den militäranläggning där förre presidenten tros hållas fängslad. Enligt militären försökte Mursianhängarna storma anläggningen, medan överlevande från händelsen hävdar att de utförde sin morgonbön när säkerhetsstyrkorna öppnade eld.
– Det är oklart vad som egentligen hänt. Om det rör sig om ett enskilt misstag från militärens sida behöver händelsen inte påverka valet. Om det däremot är en föraning om en stegrande våldsspiral finns det till och med en risk att valet inte kommer att kunna genomföras, säger Per Jönsson.
En annan grupp som Per Jönsson menar kan komma att ställa till problem för valet är delar av dem liberala, sekulära och välutbildade medelklassen som demonstrerade mot både Hosni Mubarak och Muhammad Mursi.
– Inom den gruppen finns många som anser att allt är fiffel och båg, och som därmed kommer protestera.
Den grupp som förutom militären gått starkast genom oroligheterna är enligt Per Jönsson Mubaraks gamla maktapparat bestående av bland annat statstjänstemän, ämbetsmän, mediemänniskor, domare och jurister.
– Det handlar om hundratusentals, kanske miljoner människor varav en stor del var engagerade i Mubaraks gamla parti, Nationaldemokratiska partiet. De var inte särskilt framgångsrika i förra valet, men nu är de mycket mer välorganiserade inom bland annat opinionsbildning och populära pratshower. Det finns också en risk att människor snart börjar anse att det behövs en ny Mubarak för att skapa ordning.