Många unga människor drömmer om att dansa och det finns en rad olika skolor som erbjuder olika typer av dansutbildning. Samtidigt är konkurrensen hård och flera professionella dansare som Arbetaren varit i kontakt med vittnar om svårigheter att ta korrekt betalt inom den kommersiella dansen. Många hävdar också att danselever ofta används som billig och ibland gratis arbetskraft i kommersiella sammanhang.
På grund av den hårda konkurrensen är det få som vill vittna öppet om de dåliga arbetsvillkoren. Arbetaren har dock kommit över uppgifter som visar att omkring 35 danselever från ett tiotal skolor dansade på ett företagsevenemang på Globen i Stockholm i slutet av januari, med bara mat, dryck och två biobiljetter som ersättning.
– Jag var tydlig i all information att detta inte var ett betalt jobb och att deltagarna själva valde om de ville vara med. Jag visste även i förväg att detta jobb inte skulle bli av om det lades på professionella dansare, skriver dansskoleentreprenören Jonas Göthberg i ett mejl till Arbetaren.
Jonas Göthberg driver dansskolan Scandinavian Dance Academy och dåvarande The Voice Street Dance School. I ett inlägg på evenemangets Facebookgrupp skrev han att han i vanliga fall endast brukar använda elever från sin egen dansskola, och att hans elever ”med största sannolikhet kommer få tillbaka något i längden” på den obetalda dansuppvisningen.
I samma inlägg påpekar Jonas Göthberg att det finns en problematik i Sverige när det gäller den här typen av jobb, och att han genom att bjuda in utomstående bidrar till en negativ effekt. Han vill därför att övriga dansare funderar på om de har något att vinna på att delta, mer än själva upplevelsen. När Arbetaren når honom via mejl förklarar han att eleverna deltagit i en så kallad flashmob. Han hävdar också att han inte bidragit till att professionella dansare förlorar arbetstillfällen, och att han själv inte fått betalt för att förmedla de obetalda dansarna.
– Alla proffs fick betalt och fakturerade själva arrangören. Jag tjänade ingenting på att arrangera flashmoben. Jag tar endast 20 procent för att agera mellanhand till de professionella delarna.
Jonas Göthberg jämför sitt eget agerande med volontärer på festivaler och påpekar att han varit helt öppen med att det handlat om frivilligt gratisjobb. Han understryker också att det finns många aktörer som tvingar elever att dansa gratis eftersom det ingår i utbildningen, och att det finns tv-shower som utnyttjar skolornas system för att få gratisdansare.
Jonas Göthberg kan inte säkert bekräfta vilket stort nöjesföretag som låg bakom evenemanget i Globen. Arbetaren har även varit i kontakt med ett flertal personer på Globen utan att få klarhet i vilket företag det rörde sig om.