På förlossningsklinikerna i Skåne har cheferna fått tillstånd att beordra in personal som sökt mer semester än sina lagstadgade fyra veckor. Ett av skälen bakom personalbristen är det anställningsstopp som för tillfället råder på kliniken.
– Om alla barnmorskor blir sjuka samtidigt eller om en avdelning brinner ned är det en katastrof som ger dem rätt att avbryta personalens semester. Det här är en planerad underbemanning och inte en katastrof, säger Camilla Mellander, barnmorska på kvinnokliniken i Malmö, till Arbetaren.
Kvinnoklinikens divisonschef Anders Dybjer berättar i tidningen Skånska Dagbladet att det är svårt att få tag på personal i sommar. De svarar helt enkelt inte i telefon.
– Många jobbar oerhört intensivt under året, och tar många extra pass. Då har vi också stor respekt för att de behöver ordentligt ledigt, säger Anders Dybjer till Skånska Dagbladet.
Camilla Mellander berättar att kvinnoklinikens förlossningsavdelning har varit konstant underbemannad sedan i höstas och att politikerna och sjukhusledningen därför haft gott om tid på sig att lösa problemen. Samtidigt vittnar hon om en arbetsmiljö som går ut över både barnmorskor och blivande mammor. En arbetsmiljö där personalen nekats semester under hela året samtidigt som de arbetat flera extrapass för att täcka upp personalbristen.
– Vi klarar inte längre av att sköta vårt jobb på ett patientsäkert sätt. Det händer att kvinnor medicineras och skickas till andra sjukhus för att vi saknar resurser, trots att det innebär en risk för kvinnan. Det hade varit otänkbart för bara ett halvår sedan.
Problemen i Skåne återfinns inte bara inom förlossningsvården och inte heller bara i Malmö. Under måndagen den 15 juli genomfördes därför en så kallad flashmob utanför Skånes universitetsjukhus i Lund, som en protest mot den vårdpolitik som den styrande femklövern i Region Skåne för. Aktionen gick ut på att vårdpersonal, felbehandlade patienter och kritiska medborgare på given signal lade sig tysta på marken utanför sjukhusentrén.
– Jag är här för att jag blivit felmedicinerad och jag anser att det är på grund av platsbristen. Jag fick ligga ute i en korridor och blev förväxlad med andra. Därför vet jag hur det ser ut här inne och hur det ser ut när personal inte lyckas ta kontakt med varandra, säger Sara Jönsson, en av deltagarna, till SVT Sydnytt.
Även Camilla Mellander är kritisk till hur den skånska femklövern, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, hanterar vårdfrågan i Skåne.
– Politikerna påstår att det saknas barnmorskor, men jag vet fyra barnmorskor som inte fått jobb eftersom de krävt för hög lön. Femklövern vill bara marknadsanpassa vården, men de vill inte betala marknadsmässiga löner när tillgånger på barnmorskor minskar.
Arbetaren har utan framgång försökt nå flera politiker i den skånska femklövern.