Oroligheterna fortsätter i Egypten, två veckor efter att landets militär avsatt den folkvalde islamistiske presidenten Muhammad Mursi. Under natten mot tisdagen dödades minst sju personer i Kairo efter en protestaktion som Muslimska brödraskapets politiska gren Frihets- och rättvisepartiet hållit, och över 250 personer skadades. Samtidigt går statsapparaten vidare med de administrativa inskränkningarna av Muslimska brödraskapets positioner. I slutet av förra veckan beordrade statsåklagaren att 14 ledande islamisters tillgångar skulle frysas som ett led i pågående brottsutredningar.
I söndags talade Egyptens överbefälhavare Abdel-Fattah al-Sisi för en samling egyptiska officerer och försvarade militärens avsättning av president Muhammad Mursi.
– Mursi gick i konflikt med rättsväsendet, medierna, polisen och den allmänna opinionen. Sedan gick han också i konflikt med de väpnade styrkorna, sa Abdel-Fattah al-Sisi.
Han utvecklade dock inte närmare på vilket sätt den avsatte presidenten befunnit sig i konflikt med militären.
Egyptens interimsregim har under veckan fortsatt att utse poster till den provisoriska regeringen. Förre chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA Mohamed ElBaradei svors på söndagen in som vicepresident, och Nabil Fahmy, som tjänstgjorde som Egyptens USA-ambassadör under Mubarakregimen, står på tur att sväras in som ny utrikesminister.
Arbetaren har talat med 33-årige Abdelrahman Hassan, som var en av de tiotusentals demonstranter och aktivister som intog gatorna i Kairo 2011. Han var aktiv under de omfattande protester som också den gången ledde till militärens övertagande av den egyptiska statsmakten, när Hosni Mubarak till slut gav upp och avgick som president.
– Demonstranter som är positiva till kuppen nu tror på militären och godkänner dess beslut, medan många andra är upprörda över hur Mursianhängarna har behandlats, och över arresteringarna och stängningarna av massmedier, säger Abdelrahman Hassan till Arbetaren.
När den dåvarande regimen 2011 stängde ned internet, i ett sista försök att hindra att människor från att samlas, satte Abdelrahman Hassan tillsammans med några vänner upp fältcentraler på Tahrirtorget där de samlade de in människors bilder från protesterna och av polisvåldet och laddade upp dem på nätet, på den handfull platser där det fortfarande fanns internetåtkomst.
Idag beskriver Abdelrahman Hassan 2011 års enade front som långt borta.
– De protesterande är helt klart splittrade. Det har inte förekommit i Egyptens moderna historia att människor varit så polariserade som nu, säger Abdelrahman Hassan.
– Det är väldigt svårt att förutsäga vad som kommer att hända härnäst. Om militärens planer håller blir det val om fyra månader. Min prognos är att islamisterna kommer att få avgjort färre röster den här gången, säger Abdelrahman Hassan.