Tillsammans med Internationella valutafonden, IMF, uppmanar EU-kommissionären Olli Rehn Spaniens regering, fackföreningsrörelse och arbetare att enas om en intern devalvering genom att sänka lönerna på arbetsmarknaden med upp till 10 procent. Åtgärden liknar de ekonomiska stålbad som Lettland, Estland, Grekland och Irland tvingats göra, och som enligt många bedömare slagit hårt mot breda grupper och lämnat omfattande fattigdom i sina spår.
– Grundproblemet är att det här bara är en fortsättning på den misslyckade ekonomiska politik som EU har fört de senaste fyra–fem åren och som verkar gå ut på att vi ska svälta oss till rikedom, säger Johan Danielsson, EU-samordnare på LO:s internationella enhet.
Enligt IMF:s 41 sidor långa rapport som presenterades förra veckan skulle dock en intern devalvering, tillsammans med sänkt arbetsköparavgift och sänkt moms, generera en ökad sysselsättningsgrad i Spanien med 7 procent.
De senaste åren har andelen arbetslösa i landet ökat kraftigt. 2007 låg arbetslösheten på 8,3 procent, i dag är den uppe på 26,3 procent och bland unga har siffran nått så högt som 56 procent. Eftersom Spanien är med i EU:s valutasamarbete har landet ingen möjlighet att göra en traditionell devalvering och skriva ned valutavärdet, vilket inte skulle slå lika hårt mot specifikt svaga grupper i samhället.
Landets båda största fackliga organisationer Confederación Sindical de Comisiones Obreras, CCOO, och Unión General de Trabajadores, UGT, Spaniens motsvarigheter till LO, avvisar bestämt kravet om sänkta lönenivåer. Organisationerna pekar på att reallönerna och köpkraften redan har minskat kraftigt i landet sedan krisens begynnelse 2008. Facken hänvisar också till att de tidigare har ingått avtal om sänkta löner i utbyte om löfte om fler arbetsplatser – ett löfte de menar aldrig har infriats.
”Lönerna har sänkts utan att det har skapat fler arbetstillfällen. Det här är ett ineffektivt sätt att försöka komma ur krisen på”, skriver CCOO:s kommunikationsansvarige Fernando Lezcano på organisationens hemsida.
Han anser att den befintliga inriktningen i inrikespolitiken i stället bör ändras, att arbetarnas löner och pensioner bör höjas så att det kan öka efterfrågan inom ekonomin.
Men EU-kommissionären Olli Rehn skriver på sin blogg att de som bara avvisar uppmaningen om intern devalvering ”påtar sig ett enormt ansvar för de sociala och mänskliga kostnaderna” och hävdar att framför allt unga spanjorer skulle vara hjälpta av en intern devalvering.
Johan Danielsson säger att det här är sagt att ses som rekommendationer från EU och IMF, men att det i själva verket handlar om krav.
– Problemet är att de här länderna som befinner sig i kris har ett taskigt förhandlingsläge. Eftersom de är satta under förvaltarskap och beroende av Trojkan så rör det sig om väldigt skarpa rekommendationer för regeringen, säger han.
– Det är inte bara lönenivåerna EU vill sänka utan de ger sig på själva formerna för lönebildning genom sparkrav om att de kollektivavtal som löper ut ska omförhandlas helt från grunden. Det slår sönder hela lönebildningen och det är inget som bara återställs när krisen är över.
För drygt ett år sedan uppmanade EU-kommissionen även Sverige att sänka ingångslönerna, framför allt inom den offentliga sektorn, samt luckra upp anställningsskyddet. Detta motiverades med att unga människor och svaga grupper skulle ha lättare att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Den tydligaste illustrationen av vilken ond spiral det här blir är att EU i sin årliga fördjupande ekonomiska analys nu även rekommenderar Frankrike att sänka lönerna för att öka konkurrenskraften. Det med motiveringen att de angränsande länderna Italien och Spanien redan har sänkt sina löner. Med den logiken blir vi alla fattigare, säger Johan Danielsson.