Efter kritik från både personal och fack och krav från Inspektionen för vård och omsorg lovar de skånska regionspolitikerna nu mer medel till sjukvården. Vid en presskonferens i Lund förra veckan meddelade majoritetspartierna i regionen att skatten kommer att höjas med 30 öre nästa år.
– Av det kommer 85–90 procent att gå till hälso- och sjukvård, sade regionrådet Pia Kinhult, M, till Helsingborgs Dagblad.
Beskedet kom som ett svar på de högljudda protester som följt den kris som rått inom Skånes sjukvård under sommaren. Enligt personal och Vårdförbundet har den skriande underbemanningen resulterat i grava missförhållanden. Men sjukhuset har också skurit ned antalet vårdplatser, vilket lett till att patienter avvisats från sjukhuset utan vård och att inte helt tillfrisknade har skrivits ut i förtid.
Värst har förlossningsvården drabbats. Under sommaren öppnade Region Skåne för möjligheten att skicka födande till danska sjukhus för att minska trycket. Beslutet möttes av kraftfulla protester från både fack och personal.
– En förlossning är ofta oberäknelig. Vissa kan komma att skickas till Danmark för att sedan skickas hem igen eftersom det inte är dags att föda. I värsta fall riskerar vissa att föda på bron, sade Camilla Mellander till Arbetaren om beslutet tidigare i somras.
I samband med larmen från personalen genomförde tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i juli en oanmäld inspektion på Universitetssjukhuset i Lund. De kunde då konstatera att förlossningsvården inte var patientsäker. Det saknades utbildad personal och kvinnor som skulle föda avvisades från sjukhuset. Myndigheten ställde krav på att sjukhuset skulle vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa vården.
– Vi konstaterade att det fanns brister och risk för att patienter skulle skadas. De var relaterat till arbetsbelastning och att det inte fanns tillräckligt med barnmorskor, säger Eva Hansson, enhetschef på IVO Syd.
Men krisen är kännbar även på de andra sjukhusen i regionen och ett flertal aktionsgrupper har bildats av personal utanför ramen för den fackliga verksamheten. En sådan är Nätverket Rädda Vården i Skåne som anordnade demonstrationer i Lund där representanter från hela Skånes sjukvårdspersonal närvarade. En av dem var Agneta Lenander, sjuksköterska på Landskrona sjukhus. Kritiken riktades mot den så kallade femklövern, majoritetspartierna i Regionen.
– Vi har försökt kommunicera med dem, jag har bland annat skickat många mejl, men vi får bara floskler tillbaka. Neddragningarna i vården leder till vårdskador och ett ständigt byte av personal, sade hon till Sydsvenskan under en av sommarens demonstrationer.
Som svar på kritiken har regionen skapat en samordningsgrupp som ska undersöka hur man kan fördela den befintliga sjukvårdspersonalen på ett bättre sätt.
– Jag känner mig förhoppningsfull inför framtiden eftersom den omstrukturering som just genomförts ska underlätta rätt resurstilldelning och de gränsöverskridande samarbeten som i slutändan gynnar våra patienter och anhöriga, sade Jonas Rastad, regiondirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.
Men Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning, ser det inte som en lösning att skicka runt personalen. Han ser sommarens kris som en följd av en längre nedskärningsprocess inom regionens sjukvård. Problemen beror helt enkelt på underbemanning.
– Det är naturligtvis en konsekvens av att vården i Skåne är underfinansierad och det har den varit länge. Man har infört anställningsstopp, personal som slutat har inte ersatts och de som är kvar har fått jobba hårdare, säger han.
Han välkomnar femklöverns beslut om att nu skjuta till medel, men säger att det bara är en kortsiktig lösning. I längden måste det till en större strukturförändring.
– Det måste akut till mer pengar, men i längden blir det bara konstgjord andning. På längre sikt måste vi fundera på om vi ska bedriva vård på det här sättet.
Mats Runsten säger att Vårdförbundet under en längre tid försökt varna för att den nuvarande situationen var oundviklig om inte kursen ändrades. Men regionens politiker har inte varit samarbetsvilliga, vilket lett till att förbundet sagt upp samverkansavtalet. I sommar har situationen kulminerat.
– Läget har under denna sommar varit prekär på universitetssjukhuset. Medlemmarna har varit förtvivlade och skapat aktionsgrupper, säger han.
Men även Vårdförbundet har kritiserats för att inte ha gjort tillräckligt motstånd.
– Det är så att den fackliga organisationen är knuten till arbetsgivaren via kollektivavtal och då råder det fredsplikt. Det gör att vi har ett begränsat handlingsutrymme när det gäller direkta aktioner så som strejk. Vi får verka inom de lagar som finns, säger Mats Runsten.