– I ett sådant här val finns det inga vinnare, valdeltagandet var så lågt.
Det säger socialdemokraten och landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson till Arbetaren dagen efter det historiska valet, det var nämligen första gången ett landsting genomför en folkomröstning i Sverige.
Men hos ockupanterna av sjukstugan i Dorotea var tonläget annorlunda under måndagen.
– Vi är otroligt glada och det känns jättebra. Det här visar att vi har ett enormt stöd i vår kamp för sjukvården i Norrlands inland, säger Margareta Dahlqvist, en av initiativtagarna till det så kallade Doroteaupproret.
Hon håller inte med Peter Olofsson om att valdeltagandet var lågt utan hänvisar i stället till att det inte finns några siffror att jämföra med då det är första gången ett landsting genomför en folkomröstning som inte är knuten till valet vart fjärde år.
– 29 procent går ändå och röstar och stödet för vår sak har varit stort även längs kuststäderna, där de inte drabbats lika hårt av landstingets besparingar som vi, säger Margareta Dahlqvist.
Det var i slutet av förra året som Lapplandsupproret, med representanter för flera kommuner i Norrlands inland, började samla in namnunderskrifter för en folkomröstning i Västerbottens läns landsting. Redan då hade sjukstugan i Dorotea varit ockuperad under nästan ett år av uppretade ortsbor som ledsnat på att primärvårdsjouren försvunnit från kommunen. Även protesterna mot den indragna ambulansen i grannkommunen Åsele började växa sig allt starkare.
Resultatet av den rådgivande folkomröstningen i söndags blev 53 305 ja-röster på att dra tillbaka besparingsåtgärderna, jämfört med 4 422 nej-röster. Trots det vill Peter Olofsson ändå inte in och peta i den fastslagna budgeten från 2011, vilken alltså inneburit stora sparkrav och drabbat de glest befolkade inlandskommunerna hårt.
– Vi kan i alla fall inte tolka det här som ett tydligt budskap för att riva upp beslutet, säger Peter Olofsson i ett pressmeddelande.
Peter Olofsson förklarar för Arbetaren att det skulle krävas ett betydligt högre valdeltagande för att riva upp budgeten, något som den styrande majoriteten i landstinget med Socialdemokraterna och Miljöpartiet varit eniga om.
– Vi sade redan innan den här folkomröstningen att det skulle krävas att minst hälften av alla röstberättigade gick till valurnorna för att vi skulle se över vår budget.
Det är ett utlåtande som Margareta Dahlqvist menar är ren taktik från landstingsledningens sida.
– Peter Olofsson har gång på gång påpekat att det bara rör sig om en rådgivande folkomröstning, men trots det tycker jag att 29 procent är en fantastisk siffra. Men landstingsledningen verkar inte bry sig om oss, vilket jag tror är väldigt otaktiskt med tanke på att det är val nästa år, säger hon.
Vad var det egentligen ni folkomröstade om?
– Vi vill att landstinget ska säkerställa grundtryggheten av vården i hela länet. Det handlar om en likvärdig bassjukvård med ambulanser på plats och att du ska kunna gå till doktorn även efter klockan fem på kvällarna.
Landstinget verkar inte vilja se över budgeten. Hur kommer ni att fortsätta ett arbete nu när folkomröstningen är avklarad?
– Många är väldigt trötta just nu och måste få tid att ladda om. Men flera av oss är fortfarande på plats vid sjukstugan och kommer att ha två möten den här veckan för att se vad vi kan göra. Alla beslut rörande en eventuell fortsättning av ockupationen tas på de mötena. Men vi känner att vi har befolkningen i länet bakom oss, det märktes i det tydliga valresultatet.
I november samlas landstingsfullmäktige till ett möte för att diskutera kommande års budget. Där kan frågan om omprioriteringar i sparåtgärderna komma upp. Oppositionen i landstinget är kritiska till landstingsledningens beslut att inte låta sig påverkas av omröstningen.
– Valdeltagandet är förvånansvärt högt för att vara en folkomröstning som inte sker i samband med ett allmänt val. Att det inte skulle bli över 50 procent var väntat, säger det moderata oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström till tidningen Västerbottens Folkblad.
Även Vänsterpartiet i Västerbotten, som lämnat samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget i protest mot nedskärningarna, är kritiskt.