Sverige är en viktig europeisk samarbetspartner till amerikanska säkerhetstjänsten National Security Agency, NSA – så viktig att bara Storbritannien kommer före. Så sammanfattade den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden Sveriges roll i myndighetens internationella övervakning.
Uppgifterna framkom under en utfrågning vid Europaparlamentets kommitté Libés särskilda utredning om den amerikanska avlyssningen av europeiska politiker och FN. Uppgifterna lämnades av den brittiske journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell som gått igenom de dokument som Edward Snowden läckte till pressen.
– Det globala övervakningssystemet sprider sig alltså, inte bara via mitt land, Storbritannien, utan nu också genom en mycket aktiv och samarbetsvillig medlemsstat, Sverige, sade Duncan Campbell under utfrågningen.
Enligt Duncan Campbell innehåller materialet uppgifter om att Sverige, genom Försvarets Radioanstalt, FRA, berett amerikanska myndigheter åtkomst till de fiberoptiska kablar som löper under Östersjön. Kablarna ägs av Telia Sonera och är den viktigaste källan för Internetkommunikation till, från och genom Europa. I dokumenten omnämns Sverige under kodnamnet ”Sardine” och samarbetet ska huvudsakligen vara inriktat mot Ryssland.
– Det är ett extraordinärt avslöjande eftersom vi över hela världen är på väg att förstå hur inkräktande intrången i våra privata och professionella liv är, säger Duncan Campbell till Expressen.
FRA är dock väldigt förtegen om uppgifterna och säger sig varken kunna bekräfta eller dementera.
– Jag har inte sett några dokument där det sägs. Men generellt har FRA ett antal samarbetsländer. Men exakt vilka länder det är och vilka former samarbetet tar är inte en öppen uppgift, säger Fredrik Wallin, talesperson för myndigheten.
Stämmer det att ni har gett NSA tillgång till kablarna under Östersjön?
– Jag kan inte svara på några frågor om något specifikt land.
Har ni gett något land tillgång till kablarna under Östersjön?
– Samarbeten med andra länder kan ta sig olika former. Exakt vilka materialtyper det rör sig om kan jag inte gå in på. I vissa fall gäller det utbyte av råmaterial.
FRA får sina uppdrag av svenska regeringen via Försvarsdepartementet, och underrättelsemyndigheten rapporterar också tillbaka. Budskapet från regeringen är dock att den inte känner till uppgifterna kring NSA:s tillgång till kablarna, men att ett amerikanskt samarbete inte är någon hemlighet.
– Jag bekräftar ingenting annat än att säga att Sverige under hela efterkrigstiden har samverkat med andra länder och att vi till och med har en säkerhetspolitisk doktrin som säger att vi ska göra det. Det viktiga att säga är att all underrättelseverksamhet måste ha ett lagstöd och att det måste finnas bra lagmekanismer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Sveriges Radio.
Det huvudsakliga beskedet är att det samarbete som finns sker i enlighet med FRA-lagen, vilken anses ha tillkommit för att komma åt Östersjökablarna.
Men Karol Nowak, lektor i juridik vid Lunds universitet som forskat kring Internetavlyssning, tycker att svaret är undvikande. Enligt honom är kontrollen av att lagstiftningen verkligen följs bristfällig. Det faktum att regeringen och FRA inte bekräftar uppgifterna är i sig oroande och väcker ännu fler frågetecken.
– Lagen kan möjligen verka begränsande, men kontrollen av hur den efterlevs är inte så tydlig. Den bristande kontrollen är en inbyggd svårighet i all underrättelseverksamhet, även i den som den reguljära polisen bedriver, säger han.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger till Dagens Nyheter att lagstiftningen har bakdörrar som möjliggör det påstådda samarbetet.
– Lagstiftningen ger sken av att man har ett väldigt restriktivt system, men sedan ser man att här finns en lucka, säger han.
– I det tekniska utvecklingsarbetet har man inte några begränsningar kring vad man får samla in och lagra annat än att man efter ett år måste gallra uppgifterna. Men det är klart, har man skickat dem utomlands efter en halvtimme så spelar ju det ingen roll.
Flera riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har krävt en svensk utredning av samma typ som EU:s.