I slutet av juli kom drygt 100 thailändare till Hällnäs utanför Umeå där de skulle plocka bär efter att ha anlitats av bemanningsföretaget, som i sin tyr hyr ut personalen till det lokala bärföretaget Ståls plantering & röjning AB. Lönen skulle betalas ut två gånger i månanden och ligga på omkring 19 000 kronor.
För att ta sig till Sverige hade flera av dem tagit lån, något som bemanningsföretaget gått i borgen för, och pengarna skulle sedan dras från lönen på plats i Västerbotten. Nu hävdar bärplockarna att de blivit lurade och inte fått ut några pengar alls.
Av den anledningen har de valt att lägga ned arbetet i skogen och i stället protestera.
– Jag vill ha rättvisa för oss som har kommit för att arbeta i Sverige, vi har betalat mycket och kostnaden för maten har varit hög. De har struntat i oss, säger Vinay Keaokoetkan, en av de drabbade arbetarna, till Svt:s Västerbottensnytt.
Enligt Kommunal, som slutit ett avtal med bemanningsföretaget, kan det röra sig om obetalda löner för omkring fyra miljoner kronor. Men M Phoenix Enterprises juridiska ombud i Sverige, Kent Engström, menar att inga fel har begåtts.
– De har fått betalt. Men eftersom företaget drar av pengar för mat, logi och bensin är det först i de kommande utbetalningarna som de skulle få ut en ordentlig lön, men just nu arbetar de ju inte och då kan de ju inte heller kräva att få betalt, säger han.
Kommunal å andra sidan har begärt att bemanningsföretaget ska redovisa sina utbetalningar och avdrag, men än så länge har de inte fått se några papper.
– Har inte arbetsgivaren något att dölja så borde vi ha fått det underlag vi begärt vid den här tiden, det borde inte vara några konstigheter att ta fram, säger Kjell-Ivan Eriksson som är ombudsman på Kommunal i Umeå.
Han beskriver också läget mellan bärplockarna och företaget just nu som låst. Samtidigt kommer hela tiden nya thailändska plockare till parkeringen utanför Kommunals lokaler för att ansluta sig till protesterna.
– Tyvärr är det ju inte första gången något sådant här drabbar utländska bärplockare, säger Kjell-Ivan Eriksson som haft möten med så väl representanter för arbetarna som för bemanningsföretaget.
Under tisdagen hölls en improviserad presskonferens ute på parkeringen där bärplockarna för närvarande bor.
Enligt Västerbottens-Kuriren sade en av bärplockarna då att de blivit lurade och att företaget inte betalat deras lån i Thailand. Den kommande veckan ska fler möten hållas där Kommunals ombudsmän i Umeå kommer att närvara för att försöka reda ut situationen.
Det svenska företaget Ståls plantering & röjning AB har dock hela tiden hävdat att de betalat in pengar till M Phoenix Enterprise, och menar därför att problemen ligger hos bemanningsföretaget och plockarna själva. Men när tidningen Arbetet genomför en granskning av företagen visar det sig att vd:n för Ståls plantering & röjning även sitter som styrelsesuppleant för företaget Parken i Vindeln AB, som hyr ut boendet till de thailändska bärplockarna. Som styrelseordförande i stuguthyrningsbolaget sitter också samma person som representerar det thailändska bemanningsföretaget i Sverige.
På parkeringen utanför Kommunals lokaler har det under de senaste dagarna även strömmat till frivilliga Umeåbor som kommer för att bistå de protesterande thailändarna med praktisk hjälp.
– Vi vill att de ska kunna lägga all energi på sin konflikt och slippa tänka på saker som mat och kläder. Därför är det många, både privatpersoner och lokala handlare, som ställt upp, säger Erik Persson som är en av alla dem som varit på plats vid tältlägret ute på parkeringen sedan de första bärplockarna började samlas förra onsdagen.
Lena Ceder, som även hon är ombudsman på Kommunal i Umeå, säger att facket just nu väntar på svar från bemanningsföretaget och att de innan de fått se några papper på eventuella utbetalningar inte kan göra någonting åt situationen.
– Vi vill att de ska bekräfta de påstådda insättningarna som de säger sig ha gjort på bärplockarnas konton. Ju längre tid det tar desto mer fundersam blir man ju naturligtvis, säger hon.
Sent i måndags kväll hittades en av bärplockarna på en toalett inne i Kommunals lokaler. Mannen hade enligt vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten med största sannolikhet försökt begå självmord.
Enligt uppgift vårdas mannen på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.