Redan i våras bröt konflikten mellan protesterande lantarbetare och Colombias mäktiga militär ut. Dessförinnan hade såväl transport- som gruvarbetare strejkat.
– Det har pågått strejker och demonstrationer hela året, men just nu växer de enormt, säger Claudia Polo från den svenska organisationen Colombianätverket.
Den 19 augusti började tiotusentals strejkande att blockera flera av landets hårt trafikerade motorvägar in mot huvudstaden Bogotá.
– Bönderna har fått ett otroligt stöd från flera andra grupper i samhället som ser hur deras situation bara blir värre. Protesterna bara växer och miljontals människor är engagerade. Just småbönder och lantarbetare har varit glömda av flera regeringar i rad och staten investerar aldrig någonting på den eftersatta landsbygden, säger Claudia Polo.
Den nuvarande strejken har alltså sitt ursprung i de usla villkor som många av landets småbönder arbetar under. När frihandelsavtalet med USA skrevs på i maj 2012 dröjde det inte länge innan priserna på inhemska råvaror sänktes, vilket snabbt påverkade lantarbetarnas löner.
Colombias frihandelsavtal med EU, som började gälla den 1 augusti, och USA har i stället stärkt ställningen för de multinationella bolag som finns på plats i landet. I dag importerar Colombia det mesta av sitt kaffe från grannlandet Brasilien, trots att de själva hör till en av världens storproducenter.
– Bönderna har drabbats otroligt hårt av de här avtalen. Många klarar inte av att försörja sina familjer. Plötsligt kom det lagar om att bara certifierade fröer fick odlas, något som innebär otroliga investeringar för folk som helt saknar pengar, säger Claudia Polo.
Dessutom upplever många av landets tiotusentals lantarbetare och småbönder att den eftersatta infrastrukturen i de centrala delarna av landet försvårar deras möjligheter ytterligare.
Men den liberal-konservativa presidenten Juan Manuel Santos har gått hårt fram mot de strejkande och anklagar bland annat gerillagruppen Farc, som regeringen fram till alldeles nyligen fört fredssamtal med, för att ligga bakom protesterna. En anklagelse som Claudia Polo kallar för ren taktik från regeringens sida.
– Det är så det alltid låter när folk i Colombia demonstrerar mot den förda politiken. Regeringen försöker hela tiden koppla ihop demonstranter med gerillan för att skrämma människor från att gå ut på gatorna och för att legitimera polisens och militärens våld.
Människorättsorganisationer i landet uppger att nio personer har dödats under den senaste tidens strejker. Därtill har 800 skadats och drygt 500 personer gripits när polis och militär slagit till mot strejkande demonstranter. Samtidigt ställer sig allt fler grupper i det konfliktdrabbade landet bakom lantarbetarnas protester. Flera stora fackförbund, ursprungsfolkrörelser och studenter har slutit upp och kräver omfattande förändringar i det politiska systemet som gör livet drägligare för de 68 procent av landets bönder som uppges leva i fattigdom.
Juan Manuel Santos har, förutom några korta möten med representanter för de strejkande, svarat med att sätta in 50 000 militärer och poliser i de delar av landet där oroligheterna varit som störst. På internet cirkulerar filmklipp på upplopp och stenkastning men också på ett brutalt övervåld från militärens sida.
Den colombianska människorättsförsvararen Nancy Fiallo, säger i en intervju gjord av Kristna Fredsrörelsen i Bogotá, att jordbrukssituationen i Colombia är ohållbar då landets bönder inte kan konkurrera med de importerade subventionerade produkterna som strömmar in från grannländerna.
Nancy Fiallo påpekar också att den pågående strejken skiljer sig åt jämfört med hur det sett ut tidigare.
– Den är inte startad av en viss person eller grupp utan är en uppslutning av flera grupper. Personer som normalt inte höjer sin röst offentligt har blockerat vägar och genomfört andra protester för att visa sin frustration över den ohållbara situationen, säger hon.
De kommande veckorna ska ytterligare möten hållas mellan representanter för regeringen och de strejkande bönderna.
Claudia Polo tror dock inte att det finns någon vilja hos Juan Manuel Santos att förbättra situationen på den colombianska landsbygden.
– Det måste dock finnas en lösning, och ju fler som ställer sig bakom bönderna desto bättre.