Fyra högt uppsatta chefer inom den grekiska polisen har suspenderats, sedan de funnits ha kopplingar till nazistpartiet Gyllene Gryning med 18 platser i parlamentet. På uppdrag av regeringen har den grekiska polisen inlett en utredning efter misstankar om samröre mellan partiet och polisen, på alla nivåer inom kåren. Utöver de fyra har ytterligare åtta avdelningschefer omplacerats, bland dem polischefen i Nicaea och cheferna för insatsstyrkan respektive roteln för organiserad brottslighet. Omplaceringarna skedde, enligt polisen, för att ”garantera opartiskhet i internutredningen”. Ytterligare två högt uppsatta polischefer, med ansvar för södra och centrala Grekland, avgick samtidigt med hänvisning till ”personliga skäl”.
– Det finns många fall under de tre senaste åren där kollegor visat tolerans mot våldsyttringar från medlemmar av Gyllene Gryning, säger Christos Fotopoulos, ledare för polisfacket till den grekiska tv-kanalen Skai.
Utredningen inom polisen är en del av regeringens krafttag mot Gyllene Gryning, sedan antifascisten och rapparen Pavlos Fyssas mördats på ett kafé i arbetarstadsdelen Keratsini i Atens hamnstad Pireus. Mördaren, som erkänt mordet, har utpekats som medlem av den inre kärnan av partiets ”stormtrupper” i Nicaea. Men uppgifter från en avhoppad medlem av stormtrupperna tyder på att mordet kan ha beordrats av ledaren för partiets lokalavdelning i Nicaea. Uppgifterna stärks av registrerade telefonsamtal mellan mördaren och ledaren strax före och efter mordet. Men misstankar riktas även mot parlamentsledamoten för Gyllene Gryning, Ioannis Lagos.
– Det kan ha skett utan ledarens okej. Men Lagos måste ha vetat om det. Lagos är ansvarig för Nicaea. Han vet allting, rånen, misshandlarna, beskyddarverksamheten, säger avhopparen i en intervju med tidningen Ethnos.
Från regeringshåll kommer nu fler åtgärdsförslag direkt riktade mot partiet. Nikos Dendias, minister för medborgarsäkerhet, har lagt fram ett lagförslag som ska göra det möjligt att strypa partibidrag till partier vars ledare, eller 10 procent av sina riksdagsledamöter, åtalas för brott som kan leda till minst tio års fängelse.
Men krav har också riktats mot att olagligförklara partiet. Det är en åtgärd som kan bli aktuell, men som enligt ministern kräver en grundlagsändring.
– Tiden har kommit att debattera den möjligheten, säger
Nikos Dendias till tidningen Realnews.
Mordet kommer som kulmen på ett stort antal attacker mot papperslösa och meningsmotståndare. Regeringen har överlämnat en dossier med över 32 enskilda fall av misshandel och attacker under det senaste två åren, där förövarna utpekats som medlemmar i Gyllene Gryning. Trots regeringens starka reaktion på mordet, växer samtidigt kritiken mot att regering och polis inte agerat mot partiets våldsamheter tidigare utan i stället låtit partiet bygga upp en paramilitär organisation.
Mathias Wåg, expert på högerradikala rörelser, tror att anledningen till detta delvis handlar om att Gyllene Gryning tidigare utövat våld endast mot marginaliserade grupper.
– Det har varit flyktingar som har råkat ut för våldet och dödats av det. Nu gav sig Gyllene Gryning på en facklig anarkist och organiserad antifascist. Det fick protesterna att explodera inom de sociala rörelserna. Det blev en mycket stark reaktion underifrån, som tvingade fram den ovanifrån, säger han.
Mathias Wåg tror inte att mordet på Pavlos Fyssas kommer att innebära ett slut för nazistpartiets gatuvåld.
– Det tror jag helt enkelt inte eftersom det har effekt. Gyllene Gryning kan agera utanför lagen och har så pass bra kopplingar in i polismakten och kan därmed komma undan. Det känns som en återupprepning av den klassiska fascismen på 1920-talet.