Den 1 november förra året brann det i ett hyreshus i Skarpnäck i södra Stockholm. Branden var omfattande, totalt utrymdes 63 lägenheter och 200 hyresgäster evakuerades. En av dem var Saidat. Tillsammans med sina fyra barn, som i dag är mellan 2,5 och 17 år gamla, sprang hon ut utan kläder och skor för att undkomma eldsvådan.
Allt familjen ägde förstördes i branden och eftersom Saidat saknade hemförsäkring får hon ingen ersättning för förlusten. Nu har Stockholmshem dessutom beslutat att riva hennes kontrakt och vägrar låta henne flytta tillbaka till sitt hem. Det trots att lägenheten har totalrenoverats och blir inflyttningsklar under oktober. I stället hänvisar det kommunala bostadsbolaget familjen till socialkontoret.
Enligt Hyresgästföreningens chefsjurist Susann Wikström och Saidat själv uppgav Stockholmshem inledningsvis att orsaken till att hyresavtalet sägs upp är att Saidat påstås ha haft ”konstiga bekanta” och att hon vid några tillfällen slarvat med att betala hyran i tid.
– Varför kastade de inte ut mig innan branden? Jag har aldrig fått några klagomål från dem, det är först efter branden de kommit med olika anklagelser, säger Saidat till Arbetaren.
Stockholmshem ska också ha insinuerat att Saidat skulle ha varit orsak till branden då den ska ha startat på loftgången utanför hennes lägenhet.
– Polisutredningen har visat att hon inte är vållande till branden. Åklagaren har inte funnit någon ansvarig för varken brand eller mordbrand, säger Susann Wikström.
Hon menar att Saidat har rätt att få sin sak prövad.
– Det är stötande att Stockholmshem baserar sitt beslut på skvaller från grannar. Även om Saidat skulle ha varit störande på något vis eller i perioder en dålig betalare så ska dessa uppgifter prövas i rätt ordning. De skulle ha låtit henne flytta tillbaka och därefter inlett en process, det är så besittningsrätten ser ut. Nu utnyttjar de situationen med branden för att snika åt sig hyresavtalet.
Den som ska ha fällt uttalanden om att Saidat har fel umgänge är Stockholmshems områdeschef Tina Ajneling-Danielsson.
– Det har jag aldrig sagt. Jag vill inte prata med pressen utan du får ta det med vår kommunikationschef Olle Torefeldt, säger hon när Arbetaren vill verifiera uppgifterna.
Men inte heller han tillstår uttalandena.
– Det är ingenting som jag känner igen.
I stället hänvisar Olle Torefeldt till hyreslagens paragraf 10 vilken medger att hyresvärden, i det fall en lägenhet blir så förstörd att den inte kan användas för boende, har rätt att dra tillbaka avtalet med hyresgästen.
– Det är så det är. När en lägenhet blir så pass utbrunnen förfaller hyreskontraktet. Om hyresgästen inte har någon hemförsäkring så är det stadsdelsförvaltningen som får hjälpa till. Det är så rollfördelningen ser ut. Vi har varit i kontakt med stadsdelsförvaltningen och det finns ett förslag till boende nu. Mer än så kan jag inte kommentera, säger han.
Olle Torefeldt bekräftar att lägenheten ska iordningställas och snart är inflyttningsklar.
Men lagen är inte tvingande, ni kan välja att låta Saidat flytta tillbaka till sin lägenhet precis som ni gjort med andra hyresgäster som fick sina hem förstörda i branden. Varför vill ni inte ha Saidat som hyresgäst?
– Som jag sagt så har kontraktet förfallit efter den här händelsen. Jag har inte fler kommentarer.
Saidat har varit hyresgäst hos Stockholmshem sedan 1999 och i den specifika lägenheten i Skarpnäck bodde hon i tre år. De senaste elva månaderna har hon och hennes barn varit hänvisade till olika tillfälliga boenden. Sedan drygt en månad bor familjen på ett vandrarhem, i ett rum på mindre än tio kvadratmeter. Att, som Olle Torefeldt påstår, ett nytt boende för familjen är ordnat är inte något Saidat fått besked om.
Till Arbetaren säger Skarpnäcks förvaltningschef Margareta Östrand kort och gott att hon inte kan kommentera enskilda ärenden.
– Det jag kan säga generellt är att det är vårt ansvar att se till att alla har tak över huvudet, ingen ska behöva sova under bar himmel.
Samarbetet med Stockholmshem beskriver hon som gott.
– Det är generellt en mycket ansvarsfull fastighetsägare, säger hon.
På obestämd tid är Saidat hänvisad till vandrarhemmet som hon tycker är en opassande miljö för barn då det bor flera personer med drogmissbruk och psykiska problem där.
– Mina barn går i förskola och skola, men de är inte glada. De trivs inte här. Och de har ingenstans att göra sina läxor, säger hon.
Susann Wikström säger att om inte Stockholmshem omprövar sitt beslut så kommer Hyresgästföreningen att driva ärendet till domstol.
– Det är otillständigt att ett kommunalt bostadsbolag gör så här och sätter en barnfamilj på gatan.
Hon säger att hyresgäster i dag blir allt mer rättslösa.
– Det är en tuff och hård marknad som inte alls är i balans. Det ställs höga krav på hyresgästerna, det är höga hyror och brist på lägenheter. Det är helt och hållet uthyrarens marknad.
Fotnot: För att skydda Saidats fyra minderåriga barn publicerar vi inte hennes efternamn.