Förutom dödstalen, där siffrorna varierat mellan 54 och 61 döda arbetare per år sedan 2010, inträffar omkring 1 600 arbetsplatsolyckor i Sverige. Därtill rapporteras 200 arbetssjukdomar in. Merparten av alla dessa incidenter skulle kunna förhindras om arbetsköparna bedrev ett mer förebyggande arbetsmiljöarbete.
– De undersökningar vi gjort visar att arbetsgivarna saknar tillräcklig kunskap i hur arbetsplatsolyckor kan förebyggas. Ofta handlar det om vilken tid man lägger ned på att ta hänsyn till det regelverk som finns, säger Ulf Strandberg, projektledare för Arbetsmiljöverkets nya satsning.
Arbetsmiljöverket gör omkring 30 000 arbetsplatsinspektioner varje år och vill nu ställa högre krav på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Bland annat kommer verket att rikta informationsinsatser mot småföretag för att öka kunskapen om de regelverk som finns och ge råd om hur ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete kan byggas upp.
Ulf Strandberg säger till Arbetaren att arbetsmiljöarbetet ofta prioriteras bort jämfört med andra regelverksfrågor som finns.
– Vi vill på samma gång visa arbetsgivarna att det inte är så krångligt som många kanske tror att göra arbetsmiljön säkrare, säger han.
Enligt honom är dagens siffror skrämmande höga.
– Att omkring 50 personer dör på sina arbeten varje år är helt ohållbart. Där måste vi naturligtvis ha en nollvision. Det gäller att arbeta med de här frågorna och skapa normer som också sträcker sig bortom regelverket.
Under hösten har det rapporterats mycket om bygget av Citybanan i Stockholm. Hittills under arbetet har fem byggarbetare dött och 288 olyckor inträffat, varav 88 av fallen lett till sjukskrivning. I en granskning som tidningen Byggnadsarbetaren gjort säger arbetsmiljöinspektör Christian Lönnström att dödsolyckorna vid bygget av Citybanan lika gärna kunde ha varit dubbelt så höga och att det bara är tillfälligheter som avgjort om olyckor blivit incidenter eller lett till dödsfall.
Enligt fackförbundet Byggnads vilar ett stort ansvar för det höga antalet arbetsplatsolyckor och dödsfall på arbetsköparna.
– Statistiken är bedrövlig rent ut sagt. Det finns ett bra system men det måste ju efterlevas i praktiken, här har arbetsgivarna ett enormt ansvar, säger Anders Ax, ordförande för Byggnads region Gävledala.
Han menar också att det stora antalet underentreprenörkedjor leder till att olyckstalen är så höga.
– Det leder till att fler och fler outbildade arbetare tas in och att företag lämnar över uppdrag på mindre kvalificerade jobb. Samtidigt som tempot höjs och organisationen ute på byggarbetsplatserna slimmas allt mer så ser vi också hur antalet olyckor ökar, det är hemskt.
Arbetsmiljöverket ska nu alltså under tre år jobba med att få ned antalet skador och dödsolyckor. Under de första åtta månaderna 2013 omkom 25 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige.