– Det handlar om helt livsfarliga arbetsplatser och en enorm sanitär misär i områdena där gästarbetarna bor, säger Johan Lindholm, ordförande för svenska Byggnads, som just kommit hem från en resa till Qatar där han inspekterade förberedelserna inför herrfotbolls-VM 2022.
Som Arbetaren tidigare rapporterat (Arbetaren 40/2013) har minst 44 gästarbetare dött bara under den gångna sommaren. Arbetet med hotellen och arenorna, som kommer att fyllas av tiotusentals åskådare, har fått hård kritik från flera människorättsorganisationer och fackförbund världen över. Samtidigt menar det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, att de saknar tillräcklig makt för att få till en förändring i landet. Något Johan Lindholm inte håller med om.
– Fifa har det mest grundläggande ansvaret i samband med deras beslut att förlägga VM i just Qatar, de måste ha förstått hur situationen för migrantarbetare ser ut där, säger han.
Johan Lindholm berättar att resan till Qatar satt djupa spår. Bland annat åkte han och andra internationella fackliga företrädare ut till de områden där delar av de 1, 2 miljoner arbetarna är inkvarterade. Där, i möte med unga gästarbetare från bland annat Nepal, Bangladesh och Indien, förstärktes bilden av hur kritiskt läget är.
– Vi träffade 16–17-åringar som kommit dit för att jobba och kunna skicka hem pengar till sina familjer, men deras drömmar har nu slagits i spillror, säger Johan Lindholm.
Internationella byggnadsfacket kräver nu bland annat att Qatars regim förbjuder det så kallade Kafalsystemet, vilket möjliggör för arbetsköparna att beslagta migrantarbetarnas pass. Hittills har det använts för att förvägra tusentals byggarbetare att resa hem då de inte längre velat jobba under de rådande förhållandena. De får inte heller tillgång till landets sjukvårdssystem.
BTI kräver också att landet ratificerar ILO-konventionerna om grundläggande internationella fackliga rättigheter och att det ges möjligheter till fria inspektioner av arbetsplatserna.
Johan Lindholm berättar att när han och övriga inspektörer kom till Qatar så visades de runt på arbetsplatser som landets regim och Fifa valt ut redan i förväg. Det var först när de själva tog sig till platserna där migrantarbetarna bor, sent på kvällarna, som de fick bilden klar för sig.
– Vi träffade arbetare som berättade att de fått samla in pengar för att kunna skicka hem sina döda arbetskompisar till deras familjer. Det här rör sig om ett enormt traffickingsystem och det är ofattbart att det tillåts hända här och nu 2013, säger Johan Lindholm.
Vad anser du om att Fifa valt att förlägga VM till ett land som Qatar?
– Fifa menar ju att sport och politik inte hör ihop, men det här handlar om att de mest grundläggande mänskliga rättigheterna inte respekteras och det gör mig otroligt förbannad. Vi vill inte titta på fotboll som spelas på arenor där tusentals personer dött.
Vilket ansvar tycker du att Svenska Fotbollförbundet, som ingår i Fifa, har?
– De har naturligtvis också ett ansvar att försöka påverka Fifa. Vilka signaler sänder det annars ut till alla ungdomar som tränar fotboll i vårt land om de som sitter högst upp i förbundet inte tycker att mänskliga rättigheter spelar någon roll?
Den internationella fackliga samorganisationen, IFS, varnar för att omkring 4 000 arbetare kan komma att dö innan VM är planerat att invigas i januari 2022. Arbetare som den brittiska tidningen The Guardian talat med berättar dessutom att lönerna ofta uteblir och att det ständigt råder stor brist på så väl vatten som mat i lägren där de bor. Ett av de utpekade byggföretagen, som arbetar med att färdigställa arenorna, säger till The Guardian att de tar uppgifterna om de usla arbetsförhållandena på största allvar, men skyller problemen på diverse underentreprenörer de anlitat.
Efter den hårda kritiken säger Fifa-ordföranden Sepp Blatter att en kommission nu ska granska om Qatar tilldelats VM genom korruption. Till den tyska tidningen Die Zeit sade han bland annat att regeringsföreträdare i flera europeiska länder rekommenderade sina röstande Fifa-representanter att välja Qatar på grund av ekonomiska intressen i de egna länderna.
Arbetaren har sökt Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Erik Nilsson för en kommentar, utan resultat.