I sista stund enades USA:s kongress om höjt lånetak och den globala ekonomiska kris som befarades kunde åtminstone tillfälligt undanröjas. Samtidigt minskar förtroendet för amerikanska politiker. President Barack Obama sade i ett kort uttalande efter överenskommelsen om höjt lånetak i mitten av förra veckan att ”det finns inga vinnare efter de senaste veckornas strid”.
Många politiska experter menar dock att det är republikanerna, genom den högerradikala Tea Party-rörelsen inom partiet, som är de största förlorarna. Detta sedan de så länge blockerade en lösning på krisen efter det starka motståndet kring presidentens omdiskuterade sjukvårdsförsäkring, den så kallade Obamacare.
Under de 16 dagar som stora delar av den offentliga sektorn hölls stängd, och närmare 800 000 anställda tvingades stanna hemma från sina jobb utan lön, var samtalen mellan demokrater och högerfalangen inom Republikanerna låsta. Republikanerna kände sig till sist tvingade att godkänna höjningen av skuldtaket och människor kunde återgå till sina jobb.
Men sprickan inom republikanerna tycks nu större än någonsin. Till nyhetsbyrån AFP sade den republikanske senatorn Mitch McConnell att han inte var förvånad över att högerflygeln inom det egna partiets taktik misslyckades. Samtidigt försvarade sig senatorn Ted Cruz, en av de hårdaste republikanska motståndarna till president Obama, med att han tänker fortsätta kämpa mot sjukförsäkringsreformen. Även den ansedde ekonomiprofessorn Paul Krugman har gått till hårt angrepp mot Tea Party-rörelsen, men dess anhängare tycks inte bry sig.
– Jag har inte sett någon som helst självkritik inifrån Tea Party-rörelsen annat än att de borde varit ännu hårdare i förhandlingarna med demokraterna, säger Erik Åsard, professor på Svenska Institutet för Nordamerikafrågor vid Uppsala universitet, till Arbetaren.
Enligt Erik Åsard är konflikten inom republikanerna tydlig. Han liknar motsättningarna med två grupper där den ena ser sig som en del av etablissemanget och den andra som upprorsmän mot staten.
– Konflikten kommer definitivt att finnas kvar framöver och jag tror att Republikanerna kommer att attackeras från ett högerhåll av sina egna framöver, säger Erik Åsard.
För trots tappat förtroende bland den breda allmänheten i USA har också senator Ted Cruz stärkt sin ställning bland delar
av de republikanska kärnväljarna.
Men som sagt är kongressens kompromiss bara en tillfällig lösning på krisen. Senast den 14 december ska de nya budgetförhandlingarna vara klara och skuldtaket, som innebär att USA kan betala av på sina enorma utlandsskulder, höjdes bara till den 7 februari nästa år. Dessutom är de delar av statsapparaten, som nyligen tvingades hålla stängda, enbart finansierade till den 15 januari.
Erik Åsard är dock tveksam till några lösningar som håller på längre sikt.
– Jag ser inte hur de ska komma överens. Det kan mycket väl bli så att allt går tillbaka till ruta ett igen. Framförhållningen i amerikansk politik är just nu tre månader, med en budget som inte sträcker sig längre fram, vilket är mycket märkligt, säger han.