Enligt lag ska landets friskolor vara öppna för alla och på lika villkor. Sedan 1991 råder i Sverige det så kallade fria skolvalet, vilket bland annat innebär att de offentliga bidrag som finns för varje elev följer med till den skola man väljer.
Men flera friskolor runt om i landet gör stor skillnad på ansökande barn beroende på deras bakgrund. När reportrar på Svt:s Uppdrag Granskning, med hjälp av dolda mikrofoner och kameror, utger sig för att vara föräldrar till barn som söker sig till skolorna bemöts de helt olika. En studiemotiverad flicka med toppbetyg får positiva svar när hon söker sig till flera skolor medan en pojke med dåliga betyg får veta att skolorna inte har någon plats för honom.
När en av Uppdrag Gransknings reportrar utger sig för att vara lärare som söker en tjänst på Profilskolan i Vällingby börjar vd:n för skolan, Greger von Sivers, att prata om elever med adhd.
– De får inte beblanda sig med…man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider de sig. För mig blir det som en cancersvulst, säger Greger von Sivers inför den dolda filmkameran.
Han pratar också om skolans nya musiklinje och berättar att han inte vill ha viss typ av musik på sin skola.
– Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej… Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där i stället för här, tycker jag. Fast det här har du aldrig hört mig säga men det är vad jag tycker, säger han på den dolda inspelningen.
När Uppdrag Granskning så småningom konfronterar Greger von Sivers med inspelningarna försöker han först att förneka sina uttalanden, men väljer sedan att avgå som vd och sälja friskolan.
Arbetaren når Claes Nyberg, vd för Friskolornas Riksförbund, som säger att han ser väldigt allvarligt på uppgifterna som framkommit i Uppdrag Gransknings reportage.
– Det är naturligtvis jätteallvarligt och vi måste få reda på varför vissa av de granskade skolorna hamnade i den här situationen. Och det där med en skolföreträdare som uttalar sig grovt rasistiskt, sådana ska det inte finnas plats för i svensk skola och jag är glad att han har lämnat skolvärlden.
Enligt Claes Nyberg jobbar Friskolornas Riksförbund nu med att förtydliga för sina medlemmar vad som gäller enligt skollagen. Nämligen att alla svenska elever har rätt att själva välja skola.
– Vi kommer att arbeta mycket med det här det närmaste året och har redan varit i kontakt med Skolinspektionen och gått igenom lagen, och den är glasklar, säger han.