Sedan i våras ligger Stockholms LS av SAC i konflikt med kvinnojouren Terrafem. Orsaken är att en medlem stängdes av från arbetet en månad innan anställningen skulle upphöra. Enligt facket har Zainab Muslem, som arbetade på ett av jourens skyddade boenden, vid upprepade tillfällen arbetat 24-timmars pass, men endast ersatts för åtta timmar.
– Vissa dagar har hon jobbat från åtta på morgonen till åtta morgonen därpå. Det uppstår alltid krissituationer på en jour, men är man tvungen att arbeta ska man också få betalt för det, säger Sofie Nohrstedt, fackligt ombud från Stockholms LS.
Uppgifterna bekräftas även av arbetskamrater och scheman som Arbetaren tagit del av. Kvinnan anställdes på jouren under elva månader, men en månad innan anställningen skulle upphöra kallades hon till ett möte med verksamhetsledaren Bernadita Nuñes kontor. Enligt den tidigare anställda uppmanades hon då, av verksamhetsledaren, att omedelbart lämna arbetsplatsen och inte arbeta den kvarvarande månaden.
– De sade till mig att jag måste gå genast på en gång efter mötet. Den här sista månaden skulle jag ta ledigt och de skulle ersätta mig. När jag gick ut ropade hon tillbaka mig och jag fick ge ifrån mig nycklarna, säger Zainab Muslem.
Fackföreningen betraktar Terrafems agerande som ett ogiltigt avsked. Men enligt organisationens ordförande Lucia Acosta, stämmer inte återgivningen.
– Hon erbjöds att ta ut den semester hon hade kvar, vilket hon valde att göra. Det finns ingen logik i att avsluta en anställning en månad i förväg. Jag tror att mycket av det är en efterhandskonstruktion från den före detta anställda, säger hon.
Enligt Lucia Acosta är även uppgifterna om övertiden felaktig. Detta eftersom det i anställningskontraktet angivits att ingen övertidsersättning betalas. Organisationen har i förhandlingar hävdat att man inte kan lämna ut några övertidslistor eftersom den anställde aldrig beordrats någon övertid.
– Det är inget snack om saken. Vi kan se i scheman att det förekommer flera gånger och hon har blivit planerad att jobba flera pass på varandra. Hon har också blivit tillbakaringd och beordrad att arbeta övertid, säger Sofie Nohrstedt.
Enligt facket kom kvinnan på kant med företagets ledning sedan hon påpekat brister i arbetsmiljön och i säkerheten för de boende kvinnorna. Bland annat ska hemlösa ha tagit sig in i huset och bott i förråden på det våningsplan där boendet ligger. Men i stället för att ta tag i de problem hon påpekat blev hon utskälld av verksamhetsledaren.
Men Lucia Acosta förnekar att någon kritik över huvud taget framförts. Trots att uppgiften om de hemlösa styrks av andra arbetskamrater dementeras även det av Lucia Acosta.
– Nej, inga hemlösa har någonsin bott i det skyddade boendet om de inte var utsatta för våld. Jag har inga mer kommentarer.
Efter att förhandlingarna nu avslutats på Terrafems initiativ betraktar Stockholms LS förhandlingsvägen stängd. Förra veckan vidtogs stridsåtgärder i form av flygbladsutdelning. Men Sofie Nohrstedt
säger att det är ett svårt beslut.
– Vi är inte ute efter att förstöra arbetet för kvinnojouren. Vi vill i stället inleda ett förbättringsarbete eftersom vi vill att verksamheten ska fungera så bra som möjligt. Men organisationen visar inget sådant intresse och i första hand är vi en fackförening som ska skydda våra medlemmars rättigheter på jobbet.