Runt om i Brasilien pågår det protester mot de kostsamma förberedelserna inför herrfotbolls-VM nästa år. Miljontals brasilianare har sedan i juni gått ut på landets gator för att visa sitt missnöje över att regeringen försummar landets sociala service, såsom hälsovård, kollektivtrafik och utbildning. Det samtidigt som utgifterna för enorma fotbollsarenor skenar iväg.
En vit lapp täcker Vitor Araujos ögonhåla. Den är en påminnelse om Brasiliens självständighetsdag den 7 september i år, då han förlorade sitt öga under en sammandrabbning mellan polis och demonstranter.
– Jag känner mig ledsen att jag förlorade mitt öga när jag protesterade för mina grundläggande rättigheter, men jag ångrar det inte. Det är min rätt. Det är vår rätt att protestera, säger Vitor Araujo.
De landsomfattande protesterna, som hittills fått över en miljon brasilianare att engagera sig, handlar framför allt om statens växande utgifter inför förberedelserna av värdskapet för nästa års herrfotbolls-VM. De protesterande vänder sig emot att kostnaderna för evenemanget skenar iväg samtidigt som den offentliga sektorn försummas.
I slutet av oktober, bara några veckor efter att Vitor Araujo förlorade sitt högra öga, gick han tillsammans med tusentals andra demonstranter återigen ut på gatorna i Brasiliens ekonomiska centrum São Paulo. Polisen övervakade dem som samlats runt affärsstråket Paulista Avenue i hjärtat av São Paulo. Både demonstranter och journalister fotograferades av polisen och fick sina väskor genomsökta.
Konsthistoriestudenten Natalia Marino anser att landets regering kan hitta betydligt bättre sätt att spendera skattepengar på än att anordna ett världsmästerskap.
– Jag trodde att VM skulle vara en bra sak för att locka investerare och turister, men det är så mycket pengar som gått förlorade. Det var mer som en ursäkt för att spendera pengar. I likhet med många andra brasilianare accepterar jag det inte längre, säger hon.
– Pengarna skulle användas till offentliga, kollektiva idrottsprojekt, inte bara för arenor. Vår regering borde lägga pengar på skolor och vård. Vi behöver sjukhus.
Natalia Marino menar att många människor har anslutit sig till protesterna eftersom de är trötta på korruptionen.
– Vi börjar bli riktigt frustrerade eftersom det aldrig blir någon ändring på det. Det är helt uteslutet att VM förbättrar mitt liv, tvärtom kommer det att göra det dyrare för oss. Vi spenderar miljoner på något som kommer att vara över snabbt.
Enligt planen ska São Paulos fotbollsarena vara klar i december. Staden, som har elva miljoner invånare, ska vara värd för världsmästerskapets inledande match och ytterligare sex andra. Stadens demonstranter har avfärdats som opportunister.
Jaime Franco, rådgivare i São Paulos kommunkommitté med ansvar för Fifa-showen, är orolig för att det ska uppstå våldsamheter under nästa års turnering.
– Demonstranterna drar fördel av att turneringen visas världen över. De vill förstöra den, men polisen kommer att ta hand om det, säger han.
Upp emot 13 landslag förväntas vara stationerade i São Paulo under det månadslånga evenemanget som inleds den 12 juni 2014. Jaime Franco berättar att 16 lag redan har besökt staden för att inspektera möjligheterna att inrätta sig där under hela turneringen.
– Alla undersökningar visar att omkring 70 procent av befolkningen gillar VM. Bara en liten del ogillar det och vill se investeringar i hälsa och utbildning.
Stadens vice borgmästare Nádia Campeas kontor är beläget på sjätte våningen i stadshuset. Hon menar att lokalbefolkningen är kritisk till att VM ska ordnas just nu utan längre fram.
– Men det senaste världsmästerskapet i fotboll i Brasilien hölls för 50 år sedan, säger hon.
Nádia Campea menar att protesterna mot turneringen handlar om att folk blivit bortskämda och bara vill ha mer och mer.
– Brasilianarna har upplevt ett uppsving i sina liv under det senaste decenniet. Det har skett förbättringar när det gäller utbildning och folkhälsa. Arbetslösheten ligger på 5 procent, säger hon.
– När du får en massa fördelar förväntar du dig mer eftersom du alltid vill ha ett bättre liv. Demonstranterna vill ha ett bra VM, men också ökade sociala förmåner.
Tillbaka vid protesterna på Avenida Paulista återfinns Alexandre Morgado från det ideella nätverket GAPP, en sammanslutning av volontärer som deltar vid demonstrationer för att bistå skadade personer.
– Vi har gjort det här sedan i juni då de stora protesterna startade i Brasilien. Vi var själva med och demonstrerade och såg att det fanns ett behov av att hjälpa människor. Vi har sett hur polisen slår folk och det tar en timme eller mer för ambulanser att komma fram och hjälpa till. Vi har sett människor med väl synliga frakturer och andra som har blivit påkörda av bilar under protesterna. Det finns också en massa aggression från polisernas sida, säger Alexandre Morgado.
– Polisen går till attack mot protesterna som helhet. De ger sig på demonstranter med tårgas, pepparsprej och slår dem med käppar. Mitt i tumultet kan stenar komma flygande. Människor reagerar med stenar för att försvara sig.
Alexandre Morgado säger att det inte går att se ett slut på demonstrationerna, nya protester planeras nästan dagligen.
– Det händer alltid något nytt. Allt är fel i den politiska sfären, vi har ett system som gör sig skyldigt till en hel del korruption, säger han.
– Vårt vårdsystem är ett skämt. Vi har inga läkare, sjuksköterskor eller ambulanser. Vi behöver också bättre utbildning. Vi betalar skatt, men får inte tillbaka det vi bör få från regeringen.
Han menar att kostnaderna för herrfotbolls-VM är på tok för höga.
– Alla dessa miljarder ska spenderas på det människor behöver. Vi behöver inte arenor. Vi behöver inte VM. Vi behöver sjukvård, kollektivtrafik och utbildning för människor. Det är därför alla är arga nu.
I Rio de Janeiro avhyses arbetarklassen från olika favelor nära stadens centrum i försök från myndigheternas sida att rensa upp i staden inför VM. Där arbetar aktivister med att mobilisera lokalbefolkningen att höja rösten mot att bli vräkta.
Den brasilianska forskaren Kalinca Copello bor i Rio och anordnar nu i november visningar av dokumentärfilmen Dear Mandela. Filmen handlar om hur sydafrikaner gjorde motstånd mot tvångsförflyttningar i samband med att regeringen genomförde vräkningar för att ge plats för arenor när herrfotbolls-VM anordnades i landet 2010.
Kalinca Copello säger att avsikten med visningarna är att sätta igång en debatt och mobilisera folket.
– Vi har bjudit in aktivister och advokater till debatter om kränkningar av mänskliga rättigheter och om tillgång till staden. Vi vill inte tala om för folk att de ska stå emot vräkningar, vi vill informera dem. Vår erfarenhet är att du får dåliga villkor om du bara rakt av följer vad regeringen säger åt dig att göra, säger hon.
Kalinca Copello säger att otaliga människor redan har vräkts från Rios innerstadsfavelor.
– Om du tittar dig omkring kommer du att se att favelorna är belägna mycket centralt. I vissa fall har människor flyttats från åtråvärda adresser mitt i staden, säger hon.
– En hel del människor som har blivit vräkta flyttas till områden i utkanten av staden. De måste sedan tillbringa timmar för att ta sig till city där vissa av dem har anställningar.
Fotbollens styrande organ, världsorganisationen Fifa som valde Brasilien till nästa års värd, säger sig respektera människors rätt att protestera. Vid protesten i São Paulo i slutet av oktober grep polisen 78 demonstranter och skingrade folkmassan med tårgas. I samband med det fick Fifas medieavdelning frågor om vad de ansåg om de pågående protesterna och polisens brutalitet mot civila.
”Fifa respekterar och stödjer rätten att demonstrera till fullo, så länge protesterna är fredliga och demonstranterna också respekterar andra människors rättigheter, som de som köpt biljetter till matcher under fotbolls-VM, så att de kan komma in till arenorna utan problem”, blev svaret.
Samtidigt påpekade Fifa att organisationen har ”fullt förtroende för de lokala myndigheterna som nu har visat att säkerhetskonceptet fungerar”.
I pressuttalandena sade Fifa också att de redan har fått ”minst 6,2 miljoner biljettförfrågningar inför 2014 Fifa World Cup”. Men Brasiliens arenor under evenemangets 64 matcher rymmer bara totalt 2,9 miljoner åskådare. Långt innan den första avsparken i São Paulo i juni har Fifa redan tjänat miljarder kronor på nästa års evenemang. I sin årsrapport angav fotbollsorganisationen att man under det senaste räkenskapsåret redan tjänat 553 miljoner dollar på försäljningen av tv-rättigheterna inför turneringarna i Brasilien.
Men detta stillar inte befolkningens vrede. Protesterna, som ursprungligen bröt ut i juni när priserna för kollektivtrafiken höjdes, har nu formulerats till ett tydligt budskap till regeringen. Att åka buss eller tåg kostar motsvarande tio svenska kronor per resa och det i en stad där sex miljoner bilar åker på gatorna dagligen.
Movimento Passe Livre (Brasiliens motsvarighet till svenska Planka, redaktörens anmärkning), som vill ha nolltaxa i kollektivrafiken, uppmanar São Paulos elva miljoner invånare att ta sina krav ut på gatorna.
Andreia Bianchi, från den nationella studentorganisationen Juntos, är bekymrad över levnadsförhållandena i landet.
– Om vi betalar skatt bör vi också ha tillgång till vår stad. Men bussarna är så dyra, säger hon.
– Vår grupp startades för två år sedan och medlemmarna är mestadels universitetsstuderande. Tanken är att kämpa för saker som är viktiga. Vi ansluter oss till andra rörelser vid olika demonstrationer för att visa hur orättvist vårt skattesystem är, säger hon.
Andreia Bianchi motsätter sig även värdskapet för herrfotbolls-VM.
– Gör er redo! Vi kommer att ge mycket väsen ifrån oss nästa år. Vi har inte råd till biljetter för att titta på matcherna och folk är arga på grund av detta. Arenorna kostar så mycket, men vi kan inte ens komma in på dem.
En annan student, Isabel Chaib, kämpar också hon för gratis kollektivtrafik och ansluter sig till protesterna mot VM.
– Det var bara tom propaganda när politikerna berättade om världscupen. De sa att det skulle hjälpa till att förbättra utbildningssystemet och skapa en hel del jobb. Men de har inte talat om hur det ska gå till, säger hon.
– VM är kanske inte vad vi behöver, vi vet ju redan att kostnaden för arenorna i Sydafrika blev riktigt höga. Senast vi anordnade VM var i en tid då vi hade diktatur och där fotboll ställdes i fokus i stället för sociala frågor. Det är det politikerna vill göra nu också. Det verkar som om VM bara är en distraktion.
I slutet av oktober cirkulerade helikoptrar över São Paulos demonstranter, skarpt ljus lyste ned på folkmassorna för att lysa väg åt polisstyrkorna på marken. Polisen försökte stoppa demonstranter från att ta sig in på sidogator och vandalisera egendom. I slutet av kvällen sattes soptunnor, som slängts ut på gatan, i brand för att blockera trafiken. På en vägg hade någon skrivit med sprejfärg på portugisiska: ”Fora Fifa”, vilket är en tydlig uppmaning till det internationella fotbollsorganisationen att ge sig av.
Översättning och bearbetning: Cecilia Irefalk