Bilderna från Filippinerna som nu sprids över världen är fruktansvärda. Döda kroppar staplas på varandra efter vägkanterna, offer för en av de värsta stormar som hittills dragit in över ett land.
Enligt Röda Korset fruktar man nu de sjukdomar som alltid brukar spridas efter liknande katastrofer.
– Diarrésjukdomar, skabb och luftvägsinfektioner kommer som ett brev på posten. På grund av tidigare katastrofer var inte alla medicinlager i landet heller fyllda, säger Nina Paulsen, handläggare för Sydost- och Ostasien på Röda Korset i Sverige.
Uppskattningsvis har omkring 10 000 människor dödats enligt filippinska regeringskällor. Men siffran beräknas stiga avsevärt den närmaste tiden.
– Situationen blir tyvärr värre timme för timme ju mer klarhet vi får över hur det ser ut. Just nu räknar vi med att omkring 10 miljoner människor är hårt drabbade, säger Nina Paulsen.
Hela samhällen har totalförstörts och stora städer ligger helt under vatten. Dessutom fungerar varken transporter eller telekommunikationen till de hårdast drabbade områdena. Många desperata människor väntar därför fortfarande på livstecken från anhöriga som inte går att nå.
– Det är en av de största utmaningarna för hjälporganisationerna på plats just nu, att ta sig fram med material som vattenrengöringsutrustning, med mat, presenningar och med mediciner, säger Nina Paulsen.
I staden Tacloban, en av de värst drabbade, sade borgmästaren Alfred Romualdes i ett uttalande att han inte träffat någon person som inte förlorat en familjemedlem. Förödelsen där är total och fortfarande under tisdagen letade förtvivlade människor efter anhöriga bland ruinerna av de rasade byggnaderna, rapporterar nyhetsbyrån TT.
Samtidigt pågår en stor mobilisering runt om i världen för att hjälpa de drabbade. Bland annat har FN:s barnprogram, mathjälpsprogram och flyktingprogram skickat stora resurser till landet, för att så gott det går motverka sjukdomarna som väntas följa.
Men transporterna tar tid och på grund av förstörda vägar går många områden inte att nå annat än med helikopter.
– Det är förtvivlat. Generellt är det de redan hårdast drabbade som påverkas mest, de fattiga, säger Mari Mörth, humanitär chef på Rädda Barnen.
Hon beskriver läget i landet som kaotiskt och pekar också på att barn är en grupp som drabbas särskilt hårt.
– De klarar sig inte lika länge som vuxna. Många har också tappat kontakten med sina föräldrar och där gäller det nu att snabbt försöka återförena och identifiera barnen som annars riskerar att hamna i extremt utsatta situationer, säger Mari Mörth.
En annan viktig del, enligt Mari Mörth, är vid sidan av den direkta katastrofhjälpen med mat, hygienartiklar och mediciner att fort komma igång med de psykosociala hjälpinsatserna.
– På längre sikt är det otroligt viktigt och kan göra enorm skillnad. Föräldrar som inte får hjälp med att bearbeta de fruktansvärda händelserna de varit med om riskerar att bli apatiska och kan då inte ta hand om sina barn.