I söndags gick hundratusentals thailändare ut på gatorna i Bangkok för att protestera mot premiärminister Yingluck Shinawatra i Bangkok. Protesterna, som leds av det oppositionella Demokratiska partiet och har pågått i drygt tre veckor, har fortsatt under veckan. Tusentals demonstranter trotsar den särskilda så kallade säkerhetslag som införts, vilken tillåter myndigheterna att upprätta vägspärrar, upplösa folksamlingar och företa husrannsakningar.
Polisen, som kraftigt förstärkt sin närvaro på gatorna, har utfärdat en arresteringsorder mot Demokratiska partiets ledare Suthep Thaugsuban. Premiärministern har dock noga understrukit att inget våld ska användas mot demonstranterna.
– Det här är en gammal motsättning som blossat upp mellan två läger i det politiskt tudelade thailändska samhället, säger Pia Daleke, redaktör på Utrikespolitiska institutet med särskild inriktning på Sydostasien.
– Den sida som nu protesterar är anhängare av en traditionell, gammal maktelit trogen militären och kungen. Den består främst av medelklass och stadsbor, de som har det ekonomiskt gott ställt. Medan den andra sidan, lite förenklat, utgörs av fattiga människor på landsbygden som samlas runt den förre premiärministern Thaksin.
Sedan i måndags ockuperar de oppositionella flera av regeringens departement, däribland finansdepartementet, inrikesdepartementet och utrikesdepartementet. Demonstranterna uppger att de vill paralysera regeringen genom att tvinga tjänstemännen att lägga ned arbetet. De sjunger, blåser i visselpipor och har lagt ut enkla mattor att äta och sova på i lokalerna.
De protesterande anklagar Yingluck Shinawatra för att vara en marionett till sin bror, den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som avsattes i en militärkupp 2006. Thaksin Shinawatra dömdes till fängelse för korruption 2008 och lever numer i självvald exil. Oppositionen menar dock att han fortfarande utövar ett stort politiskt inflytande över landets politik genom sin syster.
– Det är inte helt osannolikt att det är så det går till. Det som har retat upp de protesterande är att den sittande regeringen försökt driva igenom en amnestilag som misstänks ska kunna få Thaksin tillbaka från sin exil, säger Pia Daleke.
Amnestilagen röstades igenom i underhuset men fick nej i senaten den 11 november, och regeringen har sagt att de ska respektera beslutet. Men Pia Daleke menar att demonstranternas bristande förtroende för regeringen är så stort att de befarar att den kommer att driva igenom lagen ändå.
Oppositionen har krävt en parlamentarisk misstroendevotering om Yingluck Shinawatra för att försöka avsätta henne på laglig väg.
– Eftersom regeringspartierna har en klar majoritet i parlamentet är det ändå sannolikt att hon klarar sig igenom en sådan omröstning, säger Pia Daleke.