I drygt ett år hade de timanställda på flyttfirman ICM Kungsholms AB inte fått arbeta de timmar de kontrakterats för. Företagets fem fast anställda i Göteborg tröttnade på att se sina timavlönade arbetskamrater snuvas på lönen och bestämde sig för att bilda en fackklubb.
Efter förhandlingar tvingas företaget nu retroaktivt betala ut 1,6 miljoner kronor i löner.
– Det var väl inte riktigt vad de hade räknat med. Men det var de som hade gjort fel och kört lite dum stil. Så vi fick nog helt enkelt, säger klubbmedlemmen Jonny Jeffberg.
Den summa respektive arbetare får ut varierar beroende på anställningstid och hur många arbetstimmar man gått miste om. Vissa av arbetarna har över 100 000 kronor att vänta.
Utbetalningarna rör de närmare 20 av ICM Kungsholms AB flyttarbetare som var timanställda, men samtidigt hade avtal på 40 timmar per vecka.
– Det är nog i allmänhet så här det ser ut överallt i branschen. De skriver sådana här kontrakt och det var tack vare att vi hade det svart på vitt som det inte gick för dem att komma undan, säger Jonny Jeffberg.
Han beskriver stämningen på jobbet som rätt okej. 15 av de tidigare timanställda har dessutom fått fasta anställningar efter förhandlingarna.
– Men jag förstår företagets läge, det är väl inte så kul att behöva betala ut en massa pengar i efterhand. Men rätt ska vara rätt.
ICM:s vd Richard Engström medger att det svider att behöva betala ut ett så stort belopp, men säger att företaget ämnar ta sitt ansvar.
– Oavsett om det är tio kronor eller flera miljoner så är det aldrig roligt med utgifter. Men det är rätt och riktigt och vi ska följa överenskommelsen, säger han.
Varför hade ni så få fast anställda när det uppenbart finns arbete för långt fler?
– Vid anställningstillfället vet man aldrig hur behoven ser ut. Det är väldigt mycket upp och ned och säsongsbetonat i den här branschen. Det är svårt att veta hur mycket personal som behövs.
Kommer de 15 som nu fått fasta anställningar att få ha dem kvar?
– Det är tanken. Men man vet inte hur det ser ut i framtiden, i slutändan är det ju marknaden som bestämmer.
Richard Engström säger att han är positiv till att fackklubben bildades.
– Vi har fått en bra speakingpartner där. Det funkar utmärkt, det är bättre kommunikation och bättre nöjdhet och inga frågor som är ouppklarade.
Men medlemmarna i klubben planerar att vässa det fackliga arbetet ännu mer genom att gå kurser i Transportarbetarförbundets regi. Jonny Jeffberg säger att det finns fler frågor som klubben kommer att driva, men vill inte avslöja vad det handlar om.
– Det finns saker att ta tag i men jag kan inte berätta mer just nu, säger han.