Den omfattande strejken har lett till flera tillfälliga stängningar av de många textilfabrikerna i landet. Arbetarna kräver en höjning av minimilönen till strax över 1 000 svenska kronor i månaden, men regeringen har sagt nej och säger sig inte vara beredda att höja mer än till motsvarande 618 kronor i månaden.
Anledningen, enligt regeringen och premiärminister Hun Sen, är att utländska investerare inom den betydelsefulla textilindustrin då skulle dra sig ut landet.
Kampen om lönerna har också orsakat stora protester utanför flera textilfabriker i landet och enligt nyhetsbyrån AFP började polisens säkerhetsstyrkor med att skjuta varningsskott innan de avlossade vapnen in mot hundratals demonstranter som blockerade en väg strax söder om Phnom Penh. Tre av de strejkande dödades och demonstranterna svarade med stenkastning, ett flertal poliser ska också ha skadats.
Dagen efter dödsskjutningarna misshandlades flera strejkande arbetare och ett tiotal personer ska ha gripits då polisen stormade en park i huvudstaden där demonstranter samlats, enligt radiostationen Radio Free Asia.
Maria Sjödin, som är projektledare på organisationen Fair Trade Center, påpekar att det främst är kvinnor som arbetar inom textilindustrin i Kambodja. För dem skulle lönen, om de strejkandes krav gick igenom, ändå inte vara tillräcklig. Nätverket Asia Floor Wage Alliance, som består av fackföreningar och ideella organisationer, har i sina rapporter räknat ut att en skälig levnadslön borde ligga på mer än det dubbla av kraven.
– Vi hoppas att protesterna leder till att facken och de ideella organisationerna får mer utrymme och inflytande, säger Maria Sjödin till Arbetaren.
Bland de stora klädföretag som finns på plats i Kambodja märks bland andra svenska H&M. Företaget är bland de största inköparna av de kambodjanska underleverantörerna i landet.
Arbetaren har utan resultat sökt klädjättens presstalesperson Karin Bringevall men i ett uttalande till nyhetsbyrån TT säger hon: ”Vi beklagar naturligtvis händelsen i Kambodja. Vi tar avstånd från all form av våld.”
Hon skriver också i ett mail, enligt TT, att H&M har personal på plats i landet för att följa utvecklingen och hoppas kunna medverka i en dialog mellan arbetsgivare och fackföreningar.
Svenska IF Metall har flera gånger varit på plats i Kambodja och Erland Lindkvist på internationella enheten hos Metall beskriver situationen för landets textilarbetare som ”förskräcklig”.
– Vi har under lång tid arbetat med flera andra internationella fackliga organisationer för att utveckla olika projekt i Kambodja. Men tyvärr tar processen för rimliga levnadsvillkor lång tid, säger Erland Lindkvist.
H&M är en jättekund hos textilfabrikerna i landet. Vilket ansvar har de?
– De har trots allt lagt fram sina krav till regeringen och samarbetat med bland annat oss och den internationella fackliga organisationen ILO. Gentemot många andra textilföretag verkar de något mer seriösa.
Maria Sjödin på Fair Trade Center tycker, precis som IF Metall, att det är bra att H&M finns på plats och säger till Arbetaren att företaget redan tidigare framfört till premiärminister Hun Sen att de vill se höjda minimilöner, men säger också att det krävs betydligt mer för att få igenom förbättringar för landets hårt utsatta textilarbetare.
– Rent politiskt skulle Sverige och andra länder kunna spela en större politisk roll för att sätta press på regeringen i Kambodja. Svenska företag som importerar kläder från landet skulle också kunna samarbeta kring frågan om levnadslön.
Även Karin Jungerhem, som är internationell ombudsman på Handelsanställdas förbund, tycker att utvecklingen i Kambodja är skrämmande.
– Det är ett oerhört stort problem att det inte finns ett fungerande system för lönebildning och att minimilönerna inte höjs. Det leder naturligtvis till att folk blir otroligt uppretade. Vi försöker så klart genom våra internationella samarbetsorganisationer att hjälpa till med organisationsprojekt i landet. Tyvärr finns det ingen som helst rutin för att förhandla mellan regeringen och de fackliga organisationerna i landet, säger Karin Jungerhem till Arbetaren.
Samtidigt som den stora textilarbetarstrejken ökar också andra politiska spänningar i landet. Oppositionen till den sittande premiärministern Hun Sen, som styrt Kambodja i 28 år, har nära band med flera representanter för textilarbetarnas fackföreningar. Så sent som i höstas valdes Hun Sen att styra landet i ytterligare fem år men flera människorättsorganisationer rapporterade om omfattande valfusk.