Förra torsdagen undertecknades ett avtal om eldupphör mellan parterna i konflikten i Sydsudan på ett lyxhotell i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Undertecknandet följdes av kraftiga applåder. Enligt avtalet skulle både den sydsudanesiska regeringen och företrädare för rebellsidan lägga ned vapnen inom 24 timmar. På fredagen, vid den tid då vapenvilan skulle träda i kraft, sade dock brigadgeneral Lul Ruai Koang, talesperson för oppositionsarmén, att situationen var långt ifrån lugn.
– Vi är i strider nästan över allt. Det sker sammandrabbningar i delstaten Unity, i städerna Dangdok och Duar, i Dolieb Hill i delstaten Upper Nile och i Mathiang i delstaten Joglei. Regeringen bröt vapenvilan redan innan den trädde i kraft. Vi har rätt att försvara oss med alla medel som står till vårt förfogande.
Lul Ruai Koang tillägger att även ugandiska trupper strider på uppdrag av den sydsudanesiska regeringen och att oppositionen kräver att dessa lämnar landet. I avtalet om vapenvila har detta ännu inte tagits upp.
På lördagen meddelade regeringsarméns talesperson Philip Aguer att attacker fortfarande ägde rum.
– Rebellgrupper attackerar oss. Vi ser inte att de respekterar vapenvilan. Vi har förbundit oss att följa vapenvilan men det är en rättighet att agera i självförsvar, sade han.
Politisk rivalitet och etniska spänningar har länge hotat stabiliteten i Sydsudan. Stridigheter mellan rivaliserande arméfraktioner, som tillhör olika folkgrupper, utbröt den 15 december i huvudstaden Juba. President Salva Kiir, som tillhör folkgruppen dinka, beordrade omedelbart att elva högt uppsatta personer inom oppositionen skulle gripas. Han anklagade den tidigare vicepresidenten Riek Machar, som avsattes av presidenten i juli 2013 och som tillhör folkgruppen nuer, för att ha planerat en statskupp, något som Machar förnekat.
Motsättningarna mellan dinka och nuer har lett till vedergällningsattacker, mord, våldtäkter och plundring. Regeringen har tagit kontroll över tre större städer: Bor i delstaten Jonglei, Bentiu i delstaten Unity och Malakal i delstaten Upper Nile. Oppositionen uppger att de har kontroll över de omgivande landsbygdsområdena och befinner sig inte långt från de regeringskontrollerade städerna.
Överenskommelsen mellan den sydsudanesiska regeringen och företrädare för rebellsidan togs fram med hjälp av den regionala samarbetsorganisationen Igad. Seyoum Mesfin, Etiopiens förre utrikesminister och företrädare för Igad, sade vid undertecknandet att överenskommelsen var ett gott tecken, men varnade samtidigt för att uppgörelsen kunde vara tillfällig och att våldet kan komma att trappas upp igen.
Avtalet om eldupphör är långt ifrån slutgiltigt. Oppositionen fick inte gehör för sina krav på frisläppande av de elva personer som sitter gripna, anklagade för att ha planerat en statskupp. Bland de gripna finns flera personer som var viktiga i arbetet för bildandet av Sydsudan 2011, bland annat den politiska rörelsen SPLM:s generalsekreterare Pagan Amum. Mabior Garang, från rebellsidans delegation och son till SPLA-grundaren John Garang, säger att de gripna är att betrakta som politiska fångar.
Företrädare för FN, EU och USA har uppmanat Kiir att släppa fångarna som en gest av välvilja. Men regeringens delegater har skjutit upp frågan och meddelat att den ska tas om hand av Sydsudans justitiedepartement och att fångarna kommer att släppas enligt sedvanligt förfarande.
I avtalet om eldupphör uppges att Igad och dess samarbetsparter är fast beslutna att göra allt för att påskynda frisläppandet av fångarna, men det finns inget tydligt åtagande från den sydsudanesiska regeringen.
Förhandlingarna har ett uppehåll på två veckor och sedan kommer de båda sidorna att mötas igen för att diskutera de svåraste frågorna – gällande fångar, bevakning av vapenvilan och ett långsiktigt arbete för fred.
Processen drar ut på tiden och hundratusentals människor i Sydsudan kämpar för sin överlevnad under svåra humanitära förhållanden. Men Edmund Yakani, sydsudanesisk aktivist som arbetar för Community Empowerment for Progress Organisation i Juba, säger att han följer fredsförhandlingarna med viss optimism.
– Det finns förhoppningar om att avtalet kan sätta stopp för den militära konfrontationen och att vapenvilan kommer att leda till dialog.
Han menar dock att människor är kritiska till att det vid förhandlingarna endast är högt uppsatta personer närvarande som inte förstår folkets verkliga utmaningar. Frågan om statsbyggande är avgörande för att bygga en varaktig fred, enligt honom, då Sydsudan har ett system där etnicitet går före demokrati.