Opinionssiffrorna sviker Moderaterna. Partiet har, enligt Novus Opinions senaste undersökning sitt svagaste stöd sedan 2008.
På ett år har väljarstödet rasat med över 10 procent till 24,6 procent. Det skiljer nu 14 procent mellan det rödgröna blockets 51,7 procent och alliansens 37,6. Håller de nuvarande opinionssiffrorna i sig blir det inte ytterligare en mandatperiod med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Arbetaren har frågat två statsvetare om hur partiets skick är inför valet i höst.
– I största allmänhet är det ett oroat parti. Naturligtvis är det en spegling av opinionssiffrorna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet. Enligt honom beror både oro och låga siffror på en svårighet att visa resultat inom de kärnfrågor som partiet gick till val på 2010. Sysselsättningen har inte ökat och inte heller skolpolitiken har burit någon tydlig frukt.
– Man gick till val på ett stort projekt. Partiledningen oroar nog sig nu över hur de ska få legitimitet för sitt projekt, säger Johan Hinnfors.
Jenny Madestam, doktor i statsvetenskap på Stockholms universitet, är lite mer försiktig i sin bedömning.
– Det är lite svårbedömt. Men debatten om att de är på dekis, idétrötta och bara har jobbskatteavdrag att komma med är problematiskt för bilden av partiet, säger hon.
Frågan är nu om Moderaterna ligger i startgroparna för en storsatsning, om de har kraft och inspiration kvar. Enligt statsvetarna kan man inte säga något säkert, men för närvarande kan man enligt de båda skönja en ökad desperation.
Ett exempel som tyder på det är enligt Jenny Madestam Stockholmsmoderaternas öppna brev till de anställda i Stockholms läns landsting. I det hårt kritiserade brevet varnade partiet för att en rödgrön valseger skulle kunna kosta de unga anställda jobben.
– Det är möjligt att man står och laddar något nu, men hittills har vi inte sett jättemycket av Fredrik Reinfeldts så kallade vinnarskalle. Det senaste brevet på landstingets hemsida kan ju i sig tolkas som om att man upplever situationen som desperat, säger Jenny Madestam. Men oron har även, enligt Jonas Hinnfors, kunnat märkas av i en förändring i partiföreträdarnas tidigare så segervissa framtoning.
I samband med att snabbmatsföretaget Max varnade sina anställda för en rödgrön regering försvarades uttalandet i Expressen av Anders Borg med orden: ”Det kan inte helt uteslutas att vi får en vänsterregering, och då måste de förbereda medarbetarna på att det riskerar att bli neddragningar”.
– Självförtroendet vet de bara själva hur det står till med. Men börjar omvärlden uppfatta att det brister och de själva börjar tvivla på att de inte kommer att klara det uppfattas man inte som en vinnare och då flyr väljarna, säger Jenny Madestam. Ytterligare ett orosmoln för en eventuell kraftsamling inför valet är partiets problem med partisekreterare. Sofia Arkelsten tvingades avgå i april 2012 efter en rad kritiserade uttalanden och intern kritik mot hennes svårighet att få igenom förslag. I oktober förra året berättade flera anonyma moderater för Dagens Industri att hennes efterträdare Kent Persson också hade ett förtroendeproblem inom partiet. Även om konflikten inte påverkar väljarna i någon större utsträckning har partisekreteraren, enligt Jonas Hinnsfors, en viktig roll för kraftsamlandet.
Men det största hotet mot ytterligare en moderat regeringsledning är att allianskollegorna Centerpartiet och Kristdemokraterna sedan en tid legat under 4 procent-spärren. Kommer partierna inte in i riksdagen grusas Moderaternas chanser. – Det största hotet för Moderaterna i dag är småpartierna. Om något av dem inte klarar sig kvar faller alliansen, säger Jenny Madestam.