51 miljarder dollar. Det är den senaste beräkningen av vad de olympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland, som startar i dag och sträcker sig fram till den 23 februari, kommer att kosta.
Mycket av pengarna har redan försvunnit in i en karusell av korruption genom bland annat byggkontrakt. Många av de gästarbetare som de senaste åren arbetat tolv timmar om dagen med att färdigställa de jättelika arenorna har redan tvingats lämna landet, ännu fattigare än när de kom.
Flera gästarbetares pass har konfiskerats under tiden de vistats i landet och de som klagat över att lönerna många gånger uteblivit har misshandlats av polis. Dessutom har omkring 2 000 familjer tvångsförflyttats då deras hem stått i vägen för OS-arrangemangen, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch. För de boende i Sotji tycks läget minst sagt besvärligt.
– Vi har ju sett ett otal exempel på hur den ansvarige OS-byggaren Olympstroy fått friheten att vräka folk hur de vill och hur särskilda lagar stiftas. Någon kritik mot spelen har inte accepterats, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker och Rysslandsexpert vid totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Arbetaren.
Rysslands väldiga säkerhetsapparat har kallat in omkring 100 000 poliser, militärer och personal från säkerhetstjänsten FSB för att motverka eventuella terrorattacker under OS. Därtill har nya lagar skapats för att lättare stävja protester och tysta inhemska kritiker. Risken för terrorbrott gör även att viktiga motorvägar i området stängs av under spelen. För att komma in i området där tävlingarna ska hållas krävs speciella tillstånd.
De senaste åren har Ryssland drabbats hårt av flera uppmärksammade terrordåd. Förutom gisslantagningarna på en teater i Moskva 2002 och vid en skola i Beslan 2004 har självmordsbombare slagit till i tunnelbanesystem, på snabbtåg och flygplatser i landet. Så sent som i december förra året dödades dessutom över 30 personer vid två bombdåd i staden Volgograd.
– De ganska spektakulära dåden vi sett ger ju naturligtvis en indikation på vad de här grupperna kan ställa till med, så det är klart att det finns en stor oro över vad som kan hända, säger Jakob Hedenskog.
Han säger också att de ryska myndigheterna kan komma att utnyttja det stora säkerhetspådraget för att slå ned oppositionella grupper inom landet.
– Om något skulle hända under spelen skulle det definitivt kunna utnyttjas för att slå till hårt mot de olika regionerna i Kaukasien.
Sotji ligger i södra Ryssland längs Svartahavskusten och gränsar till flera konfliktområden i regionen Nordkaukasien där bland annat de fattiga delrepublikerna Dagestan, Tjetjenien och Nordossetien är belägna och där många jihadistiska rebellgrupper finns.
– Bara under 2013 krävdes över 500 människoliv bland civila, rebel-
ler och poliser i samband med rebellrelaterat våld i Nordkaukasien, säger Jakob Hedenskog.
Rysslandsforskaren Gudrun Persson vid FOI säger till Arbetaren att rebellgrupperna i Kaukasien är splittrade, men att en del samtidigt samlats under nätverket det Kaukasiska emiratet. Den tjetjenske rebelledaren Doku Umarov har länge uppmanat sina sympatisörer till att genomföra attacker mot de Olympiska spelen. Så sent som i somras hävde han sitt tidigare uttalande om att inte attackera civila.
– Inför OS menar han att alla medel är tillåtna, säger Gudrun Persson.
Samtidigt tror hon inte att risken för attacker mot OS-arenorna är särskilt stor.
– Det är naturligtvis helt omöjligt att fysiskt skydda hela Ryssland. Den enorma bevakningen kring Sotji gör ju att stora delar av övriga Ryssland lämnas relativt obevakade.