När den ryska bad- och semesterorten Sotji tilldelades de olympiska vinterspelen under en omröstning i Guatemala City i juli 2007 gnuggade ryska byggföretag och toppolitiker sina händer. För president Vladimir Putin innebär spelen en enorm chans till uppmärksamhet både inom och utanför landets gränser. Men bristen på mänskliga rättigheter, undermåliga arbetsförhållanden och omfattande miljöförstöring i samband med byggandet av arenorna har redan solkat ned landets rykte. För Putin är det inte säkert att OS blir den succé han hade hoppats på.
– Det har kostat enormt mycket pengar och är verkligen ett prestigeprojekt för honom som president. Putin ser det som ett sätt att visa världen vad Ryssland offrar för hela världssamfundet. Men jag tror inte att det blir någon propagandaframgång, säger Ingmar Oldberg, som är forskare inom Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm till Arbetaren.
Debatten under de senaste månaderna har allt mindre handlat om sportsliga resultat och uttagningar till OS-trupper. I stället har omfattande reportage och dokumentärer visat en bild av Ryssland som knappast kan ses som smickrande för presidenten. Utbredd korruption, där stora summor pengar slukats av byggföretag och högt uppsatta statstjänstemän, har gång på gång avslöjats.
Samtidigt höjs allt fler internationella röster mot landets allt strängare lagstiftning mot hbtq-personer och det hårdnande klimatet för politiskt oppositionella. Enligt Ingmar Oldberg har Ryssland genomgått stora förändringar sedan Putin valdes till president för första gången 1999.
– Landet har visserligen blivit rikare, men samtidigt har klyftorna ökat rejält. Dessutom är makten mer koncentrerad i dag och toppstyrningen och korruptionen har utvecklats. Det har inte blivit mycket av med de sociala satsningar det först pratades om, säger han.
Hur tror du att Putin kan komma att utnyttja OS för egen del?
– Så klart kommer han att försöka utnyttja situationen nu när han får en sådan stor chans att synas i de internationella medierna. Det pratas ju bland annat om att han kommer att delta vid flera prisutdelningar och naturligtvis också på invigningen. Nyligen släppte han ett antal politiska fångar i anslutning till att OS närmar sig, med hänvisning till de egna ledorden för ett fritt, öppet och modernt Ryssland. Men det tycks knappast ha hjälpt till för att bättra på omvärldens bild av honom.
Emil Persson är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet och Malmö högskola med fokus på rysk media. Han håller med om den internationella kritiken mot Ryssland och menar precis som Ingmar Oldberg att spelen kommer att utnyttjas av Putin i propagandasyfte.
– Den ryska makten betraktar givetvis OS som ett sätt att visa musklerna för omvärlden, att landet är tillbaka på stormaktsbanan, säger han.
– För Putin är det så klart ett styrkebesked att kunna visa att de är kapabla att anordna ett vinter-OS på ett ställe som Sotji, med subtropiskt klimat, och med tanke på att landet gränsar till regioner där det är väldigt oroligt. Han har satsat stor personlig prestige i det här. Emil Persson anser att det var fel redan från första början att den internationella olympiska kommittén valde Ryssland som OS-värd.
Däremot tycker han att det är bra att internationella medier skrivit mycket om situationen i landet, även om det mesta av den kritik som förts fram inte nått ut genom de stora rikstäckande och statskontrollerade medierna i Ryssland. – Däremot finns många kritiska digitala medier som uppmärksammat bristerna på mänskliga rättigheter, men de når knappast ut till alla.