Redan 2009 lades en motion i Ugandas parlament som krävde dödsstraff för homosexuella, en påföljd som i december förra året förvandlades till livstids fängelse innan lagen slutligen skrevs under av president Yoweri Museveni i måndags.
Uganda räknas som ett av de mest homofobiska länderna i Afrika, ändå har landet en relativt öppen hbtq-rörelse och många av dess företrädare är välkända bland allmänheten. 2011 mördades bland annat David Kato, känd homosexuell, efter att en dagstidning i landet publicerat en bild på hans ansikte under rubriken ”Häng dem”.
Vad den nya lagen kommer att innebära är än så länge inte helt känt. Dock tyder det mesta på att ett angivarsystem kommer att inrättas, vilket i sådana fall innebär att det blir straffbart för medborgarna att inte vända sig till myndigheterna om de får kännedom om homosexuella handlingar.
Utifrån har lagen, redan innan den skrevs under, kritiserats hårt. Bland annat har flera länder hotat att dra in sitt bistånd och USA:s president Barack Obama har gått till hårt angrepp mot president Museveni. Det finns dock de som menar att de internationella påtryckningarna kan ha varit kontraproduktiva. Om två år är det nämligen val i Uganda och enligt Vanja Braathen, projektledare för RFSL på plats i landet, var det här en chans för Yoweri Museveni att visa sig stark inför valkampanjen.
– Det är ett sätt att visa att han lyckas stå emot press från bland annat USA, säger Vanja Braathen som när vi pratar står på en marknad i huvudstaden Kampala.
Hon ursäktar sig mellan frågorna och förklarar att vissa ord är riskabla att uttala där hon befinner sig. Hennes kamrater inom hbtq-rörelsen löper stor risk att utsättas för attentat om de avslöjas. Och det är just det, menar Vanja Braathen, som många homosexuella fruktar mest med den nya lagen. Vad det ger för signaler till allmänheten.
– De jag pratat med känner otroligt stor oro för att människor nu kan ta lagen i egna händer. Ändå finns det fortfarande en stark kämpaglöd och tanken på att ge upp är långt borta, säger hon.
I och med att lagen nu skrivits under finns det möjlighet för landets hbtq-aktivister att driva ärendet till Ugandas konstitutionsdomstol, vilket är en del av utsatta minoriteters rättigheter.
Att den så kallade ”Anti Homosexuality Bill” skrevs under är enligt de flesta bedömare av Uganda en konsekvens av den djupa homofobi som finns inom landets många frikyrkor. De ledande politikerna har alltid varit tvungen att hålla sig väl med kyrkorna då de spelar en stor roll i människors vardagsliv i det fattiga Uganda.
– Lagen har blivit ett inhemskt politiskt maktspel som hbtq-personer fallit offer för, säger Vanja Braathen.