Ann Catrin Vegerfors har arbetat som barnmorska i 35 år. För några veckor sedan sade hon och ett trettiotal andra barnmorskor upp sig från sina tjänster på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kraven på löneökning har helt enkelt inte hörsammats av arbetsköparen, och det påverkar även arbetsmiljön.
– Vi kräver 30 000 kronor i månaden för de nyutexaminerade, med tanke på utbildningen är det ett rimligt krav. Dessutom vill vi som jobbat några år få ett extra påslag på 5 000 kronor. Under mina år i yrket har lönen stått i stort sett stilla, säger Ann Catrin Vegerfors.
Tillsammans med en grupp barnmorskestudenter vid Uppsala universitet har 101 barnmorskor på Akademiska sjukhuset tagit striden med landstinget och sjukhusledningen. Kraven, som författades i ett brev till sjukhusdirektören Björn Ragnarsson, är tydliga. Lönerna och arbetsmiljön måste bli bättre för att inte fler uppsägningar ska komma. Från sjukhusets sida svarar Masoumeh Isfahani Rezapour, verksamhetschef för kvinnokliniken, att en lönerevision pågår och att yrkesgruppen specialistsjuksköterskor, i vilken barnmorskorna ingår, ska prioriteras i den.
Dock ser påslaget ut att hamna långt under de 5 000 kronor mer i månaden som barnmorskorna kräver. I stället räknar sjukhuset med en ökning på omkring 4 procent, vilket i praktiken betyder mellan 1 000 och 1 500 kronor per månad för de anställda.
– Jag har sagt upp mig, men vi fortsätter att kämpa. Även om det är en Davids kamp mot Goliat så gäller det att vi håller ihop och står vid varandras sida, säger Ann Catrin Vegerfors.
Hon och flera av de andra barnmorskorna tror nu att sommaren på Akademiska kan bli hektisk. Både för den personal som blir kvar och för patienterna.
– Det kommer att bli kaotiskt när de nu tvingas ersätta 30 barnmorskor. Många av oss som sagt upp sig är väldigt erfarna och vi skulle ha varit viktiga för att lotsa in den personal som kallas in under sommaren.
Även Masoumeh Isfahani Rezapour är orolig inför framtiden, men säger till Upsala Nya Tidning att hon tror på en lösning. Om drygt en vecka ska ledningen för kvinnokliniken på sjukhuset ha ett möte med barnmorskorna för att prata om den allt mer pressade situationen. Av dem som sagt upp sig räknar de flesta med att hitta nya jobb, både i Stockholmsregionen och utomlands i till exempel Norge där lönerna är betydligt högre.
Men det är inte första gången det stormar på Akademiska sjukhuset. I början av februari sade 17 sjuksköterskor upp sig av samma anledning som barnmorskorna. Låga löner och stressig arbetsmiljö gjorde att mer än hälften av de anställda på avdelning 50 F vid kardiologen lämnade in sina uppsägningar. En sjuksköterska som Arbetaren pratat med säger till tidningen att situationen blev ohållbar och att hon därför valt att ta jobb på ett sjukhus i Oslo. På Akademiska tjänade hon 24 000 kronor och i Norge har hon fått ett lönelyft till 41 000 norska kronor, vilket motsvarar 43 700 svenska kronor.
Akademiska sjukhuset jobbar nu på rekrytering av nya sjuksköterskor men läget är fortfarande pressat. Monica Hedström Carlsson är ordförande i Vårdförbundet i Uppsala och hon är bekymrad över situationen för sina medlemmar.
– Jag är naturligtvis oroad för arbetsmiljön för de som blir kvar, men också över patientsäkerheten. Arbetsgivaren måste ta tag i det här och vi vill se snabba åtgärder, säger hon.
Har du förståelse för sjuksköterskorna och barnmorskorna som sagt upp sig?
– Som fackförbund kan vi inte ta ställning till om folk vill säga upp sig, det här är utomfackligt. Men det är klart att vi förstår dem. Under det senaste året har arbetsmiljön på Akademiska varit oerhört ansträngd och tyvärr tror jag bara att det här är början om sjukhusledningen inte sätter in åtgärder direkt.
Även Vårdförbundet har begärt ett möte med sjukhusledningen i slutet av mars.