1. Min vän har en tes om att det är mycket lättare att ha höga skattesatser om många kollar på Melodifestivalen. Hen säger: ”Om vi nu ska ha en nation, och det i mångt och mycket är inom denna som beslut och kamp äger rum: är det inte då viktigt att medborgarna enas kring gemensamma kulturella markörer? Att vi bygger en gemensam identitet, ser oss själva som ett kollektiv?” I sådana fall går det en rak linje mellan Sanna Nielsen och socialismen. Ja, jag vet inte.
2. Genusdagisbarnet Sigrid som kommer in i pauserna och läxar upp programledarna för bristande feministisk medvetenhet. Fattar inte vad det roliga är tänkt att vara. Ska tittaren hålla med henne? Eller är det hon säger avsett att vara absurt i sig, på samma sätt som typ antroposofi? Är dekonstruktion folkligt eller inte?
3. Mycket självhjälp och peppiga budskap i texterna i år. Ett undantag är dock Ace Wilder som i ”Busy doin’ nothing” vill vägra arbete och i stället tjäna pengar medan hon sover. Det är ju medborgarlön hon sjunger om, säger jag. Snarare helt vanlig kapitalism, säger samma vän som ovan. Oavsett: hur tänkte de med att ha svarta män i fångdräkter som bakgrundsdansare till en ung vit kvinna?
4. En skön grej med Melodifestivalen, med Eurovision över huvud taget, är att det är ett av få från svensk horisont gigantiska underhållningsevenemang som inte är från USA. Visst, influenserna från amerikansk kultur är oräkneliga, men det är i alla fall något annat än Oscarsgalan eller
Super Bowl. Känns sunt på något vis. (Samma grej gäller förresten också fotboll, har ni tänkt på det? Alla länder är bjudna förutom USA. Därför det är den bästa sporten.)
5. Googlar på genusdagisbarnet. En nazistisk blogg menar att det är hemskt att barn hjärntvättas av etablissemanget. Man påpekar också att media var betydligt mer kritiska åt tyskvänliga syskonbandet Prussian Blue, om ni minns dem. Hyckleriet! Jag förstår fortfarande inte, men detta var kul.
6. Stänger av. Minns när Ukraina ställde upp med en person i silvrig ananaskostym. Kollar livesändningar från Kiev. Somnar.
Veckans första tips: Biblioteket i Tensta i Stockholm lånar numera ut konst. Elva konstnärer bidrar med verk som du alltså bara behöver ett bibliotekskort för att få låna hem
i fyra veckor. Bland annat finns en ljudinstallation av Anna-Lena Jaktlund och Claes Tellvids tolv kilo tunga objekt bestående av Kierkegaards samlade verk. Projektet kallas Artoteket och pågår fram till den 12 maj.
Veckans andra tips: Den 22 mars, alltså nästa lördag, är det antirasistiskt forum på ABF-huset i Stockholm. Det blir ett femtontal programpunkter där såväl aktivister som forskare medverkar. Vissa av seminarierna kommer dessutom att filmas och läggas ut på ABF:s streamingtjänst. Mer information finns på abfstockholm.se.