På måndagen utdömde en egyptisk domstol en dödsdom mot 529 medlemmar av Muslimska brödraskapet för delaktighet i det politiska tumult som i somras ledde till en polistjänstemans död.
– Det här är det snabbast hanterade rättsfallet och det största antalet dödsdömda i rättssystemets historia, sade advokaten Nabil Abdel Salam i ett uttalande under måndagen.
Nabil Abdel Salam är försvarare för ett antal ledare för Muslimska brödraskapet, däribland den avsatte president Mursi. Hans beskrivning stöds av Gamal Eid, verkställande direktör vid Arabiska nätverket för information om mänskliga rättigheter.
– Det här är så vitt jag vet första gången i historien som ett så stort antal människor dömts till döden inom ramen för ett och samma rättsfall, efter att nästan ingen hörts av rätten och med en sådan obalans i antalet offer, säger Gamal Eid till den egyptiska tidningen Mada Masr.
Det var i början av juli 2013 som den dåvarande egyptiske presidenten Muhammad Mursi, som tillhörde Muslimska brödraskapet, avsattes av den egyptiska militären som ett svar på stora folkliga protester mot hans styre. Det hade då gått ett år sedan han valdes till president i det första fria valet efter revolutionen 2011. Avsättningen blev upptakten till en ännu pågående offensiv mot Muslimska brödraskapet från den egyptiska statsapparatens sida, där bland annat organisationen förklarats illegal och dess tillgångar konfiskerats.
Vänsteraktivisten Nermin Nizar var en av organisatörerna i det femklövernätverk som inledde protesterna mot Mubarakregimen 2011. Hon säger till Arbetaren att hon tror att den egyptiska statssäkerhetstjänsten i praktiken styr över landets domstolar i dag, och att det är vad som ligger bakom måndagens massdödsdomar.
– Det är den allmänna tron bland rättighetsaktivister och legala aktivister i dagsläget, säger Nermin Nizar och fortsätter:
– Jag tror att säkerhetsapparaten vill sända ut två budskap: till Muslimska brödraskapet att de tänker dra upp dem fullständigt med rötterna, och till övriga aktivister att de kommer att straffa dem för revolutionen 2011.
De händelser som ligger bakom åtalen mot de flesta av de nu dömda brödraskapsmedlemmarna är sammandrabbningar i Minyaprovinsen i augusti förra året, efter att två av Muslimska brödraskapets protestläger i Kairo upplösts av ordningsmakten. Under Minyaoroligheterna stormades och eldhärjades en polisstation i staden Matay, varvid en polistjänsteman dödades och två andra poliser, enligt officiella uppgifter, var nära att dödas. I måndagens domslut utdömdes alltså 529 dödsstraff medan endast 16 personer frikändes. I en rapport från nyhetsbyrån AP, baserad på uppgifter från försvarsadvokaten Khaled al-Koumi, uppges att 400 av dem som ställdes inför rätta dessutom åtalades i sin frånvaro.
– En andraårsstudent vid juridiska fakulteten skulle aldrig utfärda en sådan här dom, säger Mohamed Zaree, programansvarig vid Kairos institut för mänskliga rättighetsstudier, till tv-kanalen Al Jazeera. Han tillägger att han ser en lång rad brister i domslutet och att ett överklagande kanske skulle vara framgångsrikt, men att ”ingenting är förutsägbart”.
– Jag upplever att såväl de egyptiska revolutionärerna som större delen av allmänheten är väldigt chockade över domslutet, säger den brittiska kulturjournalisten Jenifer Evans, som är bosatt i Kairo, till Arbetaren.
Jenifer Evans ser domen som ett led i en allmän inskränkning av fri- och rättigheter i Egypten i dag.
– Ett stort antal människor har fängslats, och det slås ned på journalister och ickestatliga organisationer, säger hon.
Dödsdomarna som utfärdades i måndags kan överklagas. För att en utfärdad dödsdom ska träda i kraft i Egypten måste den dessutom godkännas av den egyptiske stormuftin, den högste muslimske rättslärde, vilket i ett sådant här fall skulle behöva innebära 529 individuella godkännanden.
Men enligt Gamal Eid vid Arabiska nätverket för information om mänskliga rättigheter är olyckan redan skedd.
– Även om domen skulle ändras kvarstår faktum att en domare utfärdade ett sådant domslut efter en kort process. Det här kommer att användas för att visa att Egypten helt saknar ett anständigt rättssystem, säger han till Mada Masr.