Fackförbundet Byggnads strejkvarsel och kampanj för huvudentreprenörsansvar har mötts av hård retorik från Svenskt Näringsliv. I en nationell annonskampanj och i en rad debattartiklar anklagas facket för att på ett oärligt sätt presentera felaktiga uppgifter om läget på den svenska byggmarknaden.
– Byggnads svartmålar svensk arbetsmiljö, ett märkligt sätt att hantera arbetsmiljöarbetet. Om det ska funka är det ingen bra förutsättning att en av parterna går ut med direkt vilseledande uppgifter, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.
Byggnads linje, att ett huvudentreprenörsansvar behövs för att komma till rätta med det höga dödstalet i branschen, är inte trovärdig. Och när facket hävdar att det dör en byggnadsarbetare i månaden, är det baserat på statistik från 1960-talet. Det menar Christer Ågren.
– Om du nu ska hänvisa till något för en strejk och hämtar statistik från 1960-talet, tycker du själv att det är en trovärdig position? Ingenting stöds när man går in och granskar siffrorna, säger han.
För att kontrollera vem som har rätt har Arbetaren granskat Arbetsmiljöverkets statistik över antalet dödsolyckor inom byggindustrin under de senaste tio åren. Mellan 2004 och 2013 avled minst 106 personer på sitt arbete. Statistiken innehåller inte bemanningsanställda och inte heller anställda av utländska arbetsköpare. I snitt innebär det alltså att på ett år dör 10,6 personer. Byggnads har alltså rundat upp siffran med 1,4 dödsfall om året.
– Jag tycker att Byggnads faktiskt använder statistiken på ett korrekt sätt. Bara till för två år sedan stämde siffran. Faktum kvarstår att så sent som 2008 dog det 17 personer. Det är mer än en i månaden, säger Kjell Blom, statistiker på Arbetsmiljöverket.
I annonsen skriver Svenskt Näringsliv om Byggnads påstående: ”Det är gudskelov fel. 2013 avled totalt 33 personer på Sveriges samtliga arbetsplatser och ingen av dem arbetade under byggavtalet i byggindustrin.”
Men även om 2013 var ett ovanligt bra år så stämmer inte heller dessa siffror. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har minst fyra personer inom byggindustrin omkommit på arbetet. Därtill har myndigheten registrerat minst två dödsfall bland utländskt anställda byggnadsarbetare.
Men Svenskt Näringslivs faktaåtergivning brister inte bara här. Förutom att angripa Byggnads dödsolycksstatistik presenterar arbetsköparorganisationen ytterligare påståenden. Enligt arbetsköparorganisationen ”har Byggnads ledning för vana att välja konflikt före förhandlingar”. Tittar man på medlingsinstitutets statistik har Byggnads under en tioårsperiod lagt nio konfliktvarsel. Av dessa har enbart tre stycken lett till öppen konflikt, resterande har innan varslet fallit ut lösts vid förhandlingsbordet. Enligt Byggnads ärendeloggar har förbundet under 2013 genomfört 335 centrala förhandlingar, totalt har Byggnads genomfört drygt 6 400 förhandlingar.
Christer Ågren håller med om att antalet förhandlingar vida överstiger antalet strejker. I stället hänvisar han till antalet inofficiella att maskningsaktioner, uppgifter han fått från medlemsföretagen och som inte går att kontrollera statistiskt.
– Det är klart att det genomförts fler förhandlingar är strejker. Men kan du hitta fler förbund som har haft fler maskningsaktioner?
Enligt Svenskt Näringsliv har Byggnads höga konfliktantal lett till att kollektivavtalens ställning i branschen försvagats. De skriver: ”Av byggbranschens 90 000 företag så står 60 000 utanför kollektivavtalssystemet. Företagen orkar inte ha med Byggnads att göra.”
Men återgivningen av fakta är även här missvisande. Enligt Statistiska Centralbyrån har 54 530 av de företag som saknar kollektivavtal inte några anställda.
Utöver detta skriver Svenskt Näringsliv att syftet med huvudentreprenörsansvaret är att: ”få bort utländska företag från arbetsplatserna och tvinga in dem i svartjobb eller förpassa utländska byggjobbare till sina hemländer”. Christer Ågren anser att det är en ärlig beskrivning av Byggnads förslag.
Har ni inte genom er återgivning gjort er skyldiga till det ni anklagar Byggnads för?
– Det tycker jag är en löjlig slutsats. Vi går inte tillbaka i statistiken, vi konstaterar bara att av dem som dog 2013 var det inte en i månaden.
Är det inte viktigt att på ett otvetydigt sätt redovisa fakta när man beslår en motpart med lögn?
– Det tycker vi att vi har gjort.
Läs mer: