Sverigedemokraternas valturné genom Sverige orsakar protester på flera arbetsplatser och skolor runt om i landet. Från Umeå till Skåne har vårdpersonal, brandmän och gymnasiestudenter öppet visat sitt missnöje med att det rasistiska partiet kommer på besök. Men samtidigt hotas också personal från anhängare till partiet.
Och det är inte bara sverigedemokrater som tar till hot. Vid Skånes universitetssjukhus i Malmö har de anställda fått besked av sjukhusledningen att de riskerar att få varningar om de bär knappar med texten ”Vårdpersonal mot rasism” på sig under Jimmie Åkessons besök.
Nu sluter facken upp bakom sina medlemmar.
– På både Facebook och Twitter har det förekommit mycket underförstådda hotfullheter. Det är väldigt obehagligt, men just därför är jag så oerhört stolt över att folk är så modiga som protesterar, säger Annelie Nordström, förbundsordförande i Kommunal, till Arbetaren.
– Jag hoppas att de får fortsatt uppbackning på andra håll och att protesterna sprider sig, det är precis vad som behövs.
Tycker du att man ska förbjuda Sverigedemokraterna från att besöka arbetsplatser?
– Det tycker jag absolut inte att man ska göra. Däremot får partiet hålla sig till spelreglerna. När det står som det faktiskt gör i deras partiprogram, och med de åsikter de har, är det bara bra om de får komma ut och möta folks ilska. Gillar de inte det är det väl bara att stanna hemma.
Vad anser du om att sjukhusledningen i Skåne hotat anställda som bär antirasistiska knappar med varning?
– Det är helt klart ett övertramp. Den åsikten måste alla få framföra på sin arbetsplats.
Till Svts:s Sydnytt säger sjukhuschefen Jan Eriksson att han förstår dem som protesterar. Men han tillägger att arbetskostymen är till för att ha på sig när man ger vård och att den ska vara fri från manifestationer av alla slag.
– Om någon inte följer reglerna så kan det bli tal om en disciplinåtgärd, säger Jan Eriksson till Sydnytts reporter.
Tillsammans med företrädare för Läkarförbundet och Vårdförbundet skrev Annelie Nordström
i veckan en lång debattartikel i Aftonbladet där de gav sina protesterande medlemmar fullt stöd. Något som knappast minskat hoten, förklarar Sineva Riberio, förbundsordförande för Vårdförbundet.
– Jag märker ju det själv på sidor som Avpixlat. Bara det att heta Sineva Riberio gör att hoten blir fler, trots att dessa personer inte har en aning om min bakgrund. Och det är på de sidorna som Sverigedemokraternas medlemmar och sympatisörer finns, så att från deras parti säga att det inte är anhängare som hotar oss är helt fel, säger hon.
– Vi som fackförbund måste ha rätt att bemöta dem utan att bli hotade. För våra medlemmar innebär det ett stort arbetsmiljöproblem.
Även brandmänvid en brandstation i Malmö protesterade och skrev i slutet av förra veckan ett brev i samband med att det blev klart att Jimmie Åkesson skulle besöka deras arbetsplats. Deras aktion ”Brandmän mot rasism” blev snabbt populär och från flera andra arbetsplatser runt om i Sverige strömmade det in stöd. Men även där ville brandmännen vara anonyma då flera av dem fruktade hot mot sig och sina familjer.