Det antisemitiska och fascistiska partiet Jobbik fick i parlamentsvalet den 6 april drygt 20 procent av rösterna, en ökning med 4 procentenheter jämfört med vid valet 2010. Flera europeiska politiker har uttryckt stark oro efter det att valresultaten redovisades, bland annat den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson.
– Jag har länge ansett att Ungern som land går i fel riktning. Det är sorgligt hur både högerpopulismen i form av Fidesz och högerextremismen i form av Jobbik har firat segrar i gårdagens val, sade hon i en intervju med nyhetsbyrån TT direkt efter valet.
Även historikern och författaren Henrik Arnstad, som bland annat skrivit boken Älskade Fascism vilken handlar om Europas fasciströrelser, beskriver läget i Ungern som mycket allvarligt.
– Det är jätteläskigt, helt fruktansvärt. Demokratin i Europa är nu under utmaning som politiskt system, säger han, och drar förutom valet i Ungern även paralleller till den spanska högerregeringens inskränkningar i yttrandefriheten den senaste tiden.
Ungerska Jobbiks framgångar bekymrar även experter och politiska bedömare internationellt.
– Det råder ingen tvekan om att Jobbik kommer att vara bland de starkaste högerextrema partierna i Europa, vilket är anmärkningsvärt då det är ett av de mest extrema av Europas partier på yttersta högerkanten, säger Cas Mudde, statsvetare vid universitetet i Georgia, USA, till nyhetsbyrån Reuters.
Jobbik har ända sedan bildandet 2003 gjort sig känt för sin starkt antisemitiska och antiziganistiska propaganda. Bland annat har företrädare för partiet öppet ifrågasatt förintelsen och hävdat att judar försöker kolonisera Ungern. Så sent som förra året krävde partiets utrikespolitiska talesperson Márton Gyöngyösi att staten skulle uppföra ett register över landets judar, då han anser dem vara en säkerhetsrisk för Ungern.
Förutom detta och flera andra uppmärksammade uttalanden har medlemmar i Jobbik också arrangerat paramilitära marscher genom byar med stor andel romsk befolkning.
– Partiet är renodlat fascistiskt med rötter i Pilkorsrörelsen från andra världskriget, säger Henrik Arnstad, som nu hoppas att EU agerar.
– Kan Ungern över huvud taget vara kvar som medlemmar i EU nu? Det borde vara dags för övriga länder att inleda en process för uteslutning, tycker jag.
Jobbik är nu det största högerradikala partiet i Europa och i ett tal efter valet sade partiledaren Gábor Vona att man satsar på att bli största ungerska parti vid valet 2018.
– Jag skulle inte vilja vara rom eller jude i Ungern just nu, många har redan känt sig tvingade att fly utomlands, säger Henrik Arnstad.
Det styrande nationalkonservativa partiet Fidesz har de senaste åren ändrat viktiga punkter i Ungerns valsystem och infört betydligt tuffare medielagar i landet, vilket de enligt flera politiska bedömare gjort för att gynna sig själva. Partiet blev också den största vinnaren i valet med drygt 44 procent av rösterna och 66 procent av mandaten i parlamentet.
Internationella valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har kritiserat det ungerska valet. Bland annat menar OSSE att de nya lagarna lett till en ensidig mediebevakning som gynnande den sittande premiärministern Viktor Orbán.