”Här har vi barnens rum – det är varmast här”. Familjefadern Murad Berisha visar på ett trångt utrymme med väggar av plåt och kartong som familjen hittat på stadens soptippar. Temperaturen närmar sig nollan och alla tre barn samlas kring en eldstad för att få lite värme. De hostar och huttrar. Familjen har haft en extra tuff vinter eftersom de hade svårt att samla ihop tillräckligt med ved för att hålla sig varma under hela den kalla årstiden. I ett försök att stänga kyla och regn ute har Murad Berisha täckt alla hål i rummets provisoriska väggar med plast. Vattenpölar på jordgolvet vittnar om att vattnet tränger sig in ändå. Det andra, kallare rummet delar Murad själv med sin fru.
Varje dag – liksom många andra romer i huvudstaden – sätter sig hela familjen inklusive barnen på cyklar och förflyttar sig långa sträckor genom Tiranas ringlande gator för att samla flaskor, förpackningar och annat skräp av plast och kartong. Det insamlade avfallet transporteras hem och sorteras för att sedan säljas vidare till återvinningsföretag. Verksamheten, som är en traditionell försörjningskälla för stadens romer, ger en inkomst på mellan 50 och 60 kronor per dag.
Murad Berishas barn har aldrig gått i skolan, dels för att varje familjemedlem måste arbeta med insamling och sortering av avfall för att uppnå en dräglig livsföring och dels för att Murad, som själv inte har någon formell utbildning, har svårt att navigera i den byråkratiska djungeln. För att skriva in ett barn i en skola i Albanien måste man registrera sig på en viss adress samt införskaffa en del andra dokument.
Bakom väggen bor Murad Berishas syster med sin familj. De flyttade hit långt före Murads familj och därför har deras skjul hunnit få lite högre standard: ett rum är byggt av cementblock och det finns ett golv i rummet. Dock läcker vattnet in även här. Murad och hans syster kan inte säga när de sociala myndigheterna besökte dem senast; det var för länge sedan. Deras enda hopp är att få en bostad subventionerad av staten. Murad Berisha är trots allt positiv.
– Vi har stått i kö i flera år och vi vet att några romska familjer fått flytta till nya bostäder.
I höstas blev en grupp romer som bodde i ett tältläger vid centrala busstationen i Tirana erbjudna tillfälliga och permanenta bostäder, säger han.
I dagsläget bor det mellan 80 000 och 120 000 romer i Albanien, de flesta under mycket svåra förhållanden. 2003 antog landet en nationell strategi för förbättring av romernas livsvillkor, vilken bland annat syftar till att lägga grunden för byggandet av ordentliga bostäder för dem. Bostadsproblematiken för romer är komplex. Under östblockets tid såg den socialistiska välfärdsstaten till att alla invånare hade en ordnad bostad. Men efter Sovjetsystemets kollaps på 1990-talet skedde en blixtsnabb samhällsomvandling till marknadsekonomi och nyliberal ideologi. Nya finansiella företag byggde pyramidliknande scheman genom att rikta sin marknadsföring specifikt mot minoriteter. Enligt vissa experter har företagen medvetet utnyttjat minoriteters lägre utbildningsnivå och bristande ekonomiska kunskap. Många romer sålde sina bostäder för att investera i pyramider och på det sättet förlorade de sina hem när företagen – planenligt – gick i konkurs. Det blev början på den masshemlöshet som är karaktäristisk för romer i Albanien.
Under 1990-talet var albanska romer ett helt bortglömt folk. En gnista hopp tändes när EU och Europarådet började uppmärksamma albanska myndigheter på minoritetens desperata situation.
Romer i Albanien tillhör en underklass i ett av Europas fattigaste länder. Enligt en rapport från EU-kommissionen lever 78 procent av de albanska romerna i fattigdom, medan hela 39 procent av dem lever i extrem fattigdom. Rapporten skrevs 2006 och någon markant förbättring verkar inte ha skett sedan dess, trots ständiga påtryckningar från EU. Landets sociala myndigheter saknar resurser för att genomföra några omfattande åtgärder, de enda program som förverkligas medfinansieras av EU och internationella organisationer.
– För lite och för sent.
Så sammanfattar Genti Pax, som arbetar för flera frivilligorganisationer i Tirana, Europas insatser.
– Många romska familjer blev tvungna att flytta utomlands, främst till Grekland och Italien. De splittrades och lever nu i en ännu värre fattigdom eftersom levnadskostnaderna är högre i de länderna och de inte har någonstans att återvända till, säger han.
Genti Pax arbetar med flera projekt som rör romernas integration och förbättring av deras livsvillkor och framtidsutsikter.
– Jag kan inte påstå att det finns en utbredd diskriminering just mot romer i vårt samhälle. Det är snarare så att det gäller att vara inkluderad och alla som är utanför blir nedprioriterade. Man måste känna folk för att nå framgång här, säger han.
Enligt honom är samhället i Albanien genomsyrat av ett klansystem och de flesta vakanserna fylls genom familjekontakter. I ett land med en officiell arbetslöshet på mellan 13 och 14 procent innebär det att det är en hård konkurrens om de få jobb som finns. Då blir det romer som saknar det nödvändiga sociala kapitalet som hamnar i kläm, menar Genti Pax.
– Det som är extra viktigt är att ta barnen till skolan. Det är den dåliga skolgången som bidrar till att fattigdomen och utanförskapet reproduceras i generationer och gör att man blir oanställningsbar.
Dock medger han att det är ytterst lite som görs på den fronten i dagsläget.
– Man måste först lösa de akuta behoven; säkra en bostad, en basal försörjning, en sjukvård som är värd namnet.
Även där har Albanien en lång väg att gå. Som ett av Europas fattigaste länder, hårt drabbat av korruption, ineffektivitet och ekonomisk kris, kan Albanien inte erbjuda sina medborgare mycket. De få skyddsnät som finns kvar gäller enbart dem som har ett formellt anställningskontrakt och som har sparat ihop ett visst belopp i arbetslöshetsförsäkring genom sina inbetalningar. De flesta romer som aldrig haft ett arbete hamnar utanför systemet.