Gruvolyckan i Soma, med över 300 döda arbetare, är den värsta i Turkiets historia. De turkiska gruvfacken pratar om massmord och lägger ansvaret för olyckan på gruvledningen och det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP. En av anledningarna är bland annat att delar av oppositionen i parlamentet så sent som i slutet av april krävde en statlig granskning av säkerheten i landets gruvor. Något som dock röstades ned av AKP, som i stället menade att säkerheten i de turkiska gruvorna var bland den bästa i världen.
Gruvbolaget Soma Komur gick snabbt ut med att de inte ansåg sig ha något ansvar för olyckan men beslagtagna handlingar visar att det bara dagarna innan katastrofen kommit flera varningar om för höga kolmonoxidhalter nere i gruvan, något som dock ska ha ignorerats av ansvariga chefer på plats. Även kolet ska ha varit för varmt, vilket tros ha orsakat explosionen. Men också det ignorerades trots varningar, rapporterar turkiska medier.
Åtta höga chefer inom Soma Komur, däribland bolagets vd, har emellertid häktats och står nu åtalade för bland annat vållande av annans död. De riskerar nu att dömas till livstids fängelse.
Under de stora demonstrationer som utlöstes i flera städer efter olyckan i Soma gick polisen hårt fram mot de tiotusentals uppretade deltagarna. I Ankara användes bland annat tårgas och vattenkanoner och i staden Izmir skadades flera personer under sammandrabbningar på gatorna.
Bilderna som sedan kablades ut där en av premiärminister Recep Tayyip Erdoğans närmaste rådgivare sparkar på en liggande demonstrant minskade knappast vreden. Vid ett besök på den katastrofdrabbade gruvorten buades premiärministern ut strax innan han höll en omtalad presskonferens där han bland annat läste upp dödstal från gruvolyckor i andra delar av världen.
– Sådant här händer hela tiden, sade Erdoğan enligt flera internationella nyhetsbyråer på plats.
Under tisdagen gick tusentals gruvarbetare i Soma ut i strejk efter uppmaning från fackföreningen Maden-Is.
Ekim Çağlar är frilansjournalist och statsvetare och har bland annat arbetat som Turkiet-handläggare på Palmecentret. Han säger till Arbetaren att protesterna efter gruvkatastrofen främst riktat sig mot regeringspartiet AKP och den ekonomiska politik som förs i landet.
– Den ursprungliga sorgen har förvandlats till vrede. Det finns inget skydd för turkiska arbetare
i dag. Man måste gå tillbaka så långt som till militärkuppen 1980 då flera generaler såg till att krossa fackföreningsrörelsen i landet – en nyliberal politik som AKP fortsatt använda sig av sedan de kom till makten 2002, säger han.
Trots gruvkatastrofen och en längre tid av stora protester mot AKP tror inte Ekim Çağlar att det blir någon förändring i Turkiet. Erdoğan har suttit som landets premiärminister sedan september 2003 och alldeles nyligen publicerades bland annat inspelningar av samtal mellan honom och hans son om hur de planerar att gömma undan stora summor pengar. Publiceringen fick till följd att premiärministern förbjöd sociala medier som Twitter och Youtube, ett beslut som utlöste protester även långt utanför Turkiets gränser och som senare upphävdes av landets högsta domstol. Förra sommaren dödades också ett tiotal demonstranter under protesterna som startade i Geziparken i centrala Istanbul.
– Men det ska till mer än några hundra döda för att regeringen ska avgå. Jag tror inte vi kommer att få se några konkreta förslag på åtgärder, säger Ekim Çağlar.
– AKP kommer troligen att peka ut några syndabockar för gruvledningen som kosmetika, men sedan fortsätta med sin nyliberala ekonomiska politik.