Vid helgens val till Europaparlamentet ökade de högerradikala partierna kraftigt och gjorde på många håll sina bästa val någonsin. I Frankrike blev Front National överlägset största parti med drygt 25 procent av rösterna, något som bland annat innebär att de får fler mandat i EU-parlamentet än samtliga svenska partier tillsammans. I Storbritannien fick Ukip hela 27,5 procent. Samtidigt tar sig även renodlade nazistpartier som grekiska Gyllene Gryning och NPD från Tyskland in i Europaparlamentet. Ungerska Jobbik behåller sina två platser från den förra mandatperioden.
– Det här är en katastrof för Europa. En allvarlig sjukdom som på sikt riskerar att hota demokratin. Vi har inte råd med de här dumheterna när Europa i stället skulle behöva öppna upp sig, säger historikern och författaren Henrik Arnstad, som bland annat skrivit boken Älskade fascism, om den europeiska fascismens historia, till Arbetaren.
Många statsvetare runt om i Europa spår dock att det kan bli svårt för de högerradikala partierna att enas och samlas inom en och samma partigrupp, något som skulle ge dem större inflytande. Enligt Henrik Arnstad är det mycket som skiljer de olika högerradikala partierna inom EU åt. Här finns allt från EU-kritiska och populistiska skattesänkarpartier långt ute på högerkanten till renodlade nazister. Men enligt honom spelar det mindre roll när det kommer till omröstningar i frågor där de faktiskt kan enas.
– Inom ultranationalismen finns alltid en stark misstänksamhet mot andra ultranationalistiska partier och det finns stora konflikter som skiljer partierna åt, till exempel synen på judar och homosexualitet. Men när det kommer till frågan om invandring kommer de inte att ha några som helst problem att rösta likadant.
Valdeltagandet i hela Europa hamnade på 43 procent. I Sverige gick 48,7 procent av de röstberättigade till valurnorna och 9,7 procent av dem lade sin röst på Sverigedemokraterna, vilket räcker till två mandat för partiet. I en direktsänd intervju med Svt:s Aktuellt under måndagskvällen sade partiledaren Jimmie Åkesson att SD gärna samarbetar med Dansk Folkeparti och brittiska Ukip. Dansk Folkeparti, som också gjorde ett historiskt bra val och blev Danmarks största parti med strax över 26 procent, har tidigare varnat Sverigedemokraterna för att samarbeta med till exempel franska Front National, vars grundare och nuvarande EU-parlamentariker Jean-Marie Le Pen bland annat förnekat Förintelsen och sagt att ebolavirus skulle kunna ”lösa
Europas invandringsproblem”.
Marie Demker som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och som länge studerat de högerradikala partierna i Europa tror att det kan bli svårt att samla samtliga partier i en eller ens två grupper. Hon delar Henrik Arnstads bild av den splittring som finns.
– Men de kan naturligtvis få ett stort inflytande ändå, säger hon.
Vilka av de här partierna tror du får svårast att samarbeta?
– Det är naturligtvis svårt att säga. Men för brittiska Ukip, som kämpar med näbbar och klor för att framstå som EU-kritiska och inte rasistiska, blir det naturligtvis svårt att samarbeta med nazistiska NPD, Gyllene Gryning eller Jobbik.
Marie Demker poängterar dock att EU-valet till stor del skiljer sig från nationella val då väljarna i allt högre grad törs rösta på oprövade partier. Att de högerradikala också så kraftigt gått framåt tror hon beror på ett missnöje med de sittande regeringspartierna i många av EU-länderna.
– Att Front National fick 25 procent i Frankrike beror till stor del på missnöje med det styrande socialistpartiet. Samtidigt har de andra högerpartierna i landet närmat sig partiledaren Marine Le Pens retorik, vilket gett partiet en annan legitimitet, säger hon.
Först i juli samlas det nyvalda EU-parlamentet för första gången i Bryssel. I dag finns sammanlagt sju partigrupper. För att bilda en partigrupp måste det samlas minst 25 ledamöter från en fjärdedel av de 28 medlemsländerna. 27 politiker saknar i dag en partigrupp, däribland nazistpartiet Jobbik.