Så sent som i november förra året sades drygt 130 personer från telesupport- och kundtjänstföretaget Teleperfomance i Söderhamn upp från sina jobb. Företaget är den största privata arbetsköparen på orten och i mitten av förra veckan kom nästa chockbesked för de anställda. Vid ett extrainkallat personalmöte meddelade ledningen att storkunden Tele2 sagt upp sitt avtal gällande privatkunder med telemarketingföretaget och samtliga anställda fick då beskedet att de varslas om uppsägning. Verksamheten kommer att hålla i gång under sommaren, sedan är det slut.
– Det är verkligen jätteledsamt och kom som en chock för oss alla, säger Helena Persson, fackförbundet Unionens klubbordförande på arbetsplatsen.
Hon har jobbat på Teleperformance i drygt tre år och säger att det inte bara är de anställda som drabbas.
– Det är ett hårt slag. Många vill naturligtvis bo kvar, för Söderhamn är en fin plats att leva på. Men det är inte alldeles lätt att hitta nya jobb i kommunen, så stämningen är väldigt tryckt just nu.
Bland de anställda är de flesta i trettioårsåldern och många har barn och familjer. Varslet kommer sedan Tele2 beslutat att samla all sin kundservice till en enda leverantör och verksamheten flyttas därför till Karlskoga och Eskilstuna.
– Vi kommer att göra vårt bästa för att hitta nya uppdrag för dem som varslas, både inom Teleperformance och Tele2. Det här beskedet känns oerhört tungt att ge och vi förstår att det slår hårt både mot våra medarbetare och mot Söderhamn, där vi varit den största arbetsgivaren under många år, säger Mikael Fransson, som är Contact Center Manager på Teleperformance, i ett pressmeddelande.
Även Mohamed Chabchoub, chef på Arbetsförmedlingen i kommunen, säger att beskedet var tungt att få.
– Det är så klart dystert och kommer att kännas för kommunen. Det är verkligen inte vad vi behöver här just nu. De flesta anställda är unga så förhoppningsvis kan de hitta nya jobb på pendlingsavstånd härifrån, säger han till Arbetaren.
Söderhamn har de senaste åren drabbats hårt av nedläggningar och varsel. 1998 lades flygflottiljen F15 ned, och 2005 avvecklades verksamheten på Emerson/Eriksson-fabriken och vart tionde jobb i kommunen försvann. Arbetslösheten är hög med drygt 11 procent. Bland ungdomar saknar nästan var fjärde, 24,4 procent, jobb.
Helena Persson säger att kommunen kommer att involveras för att hjälpa dem som nu får gå att hitta nya jobb. Även facket kommer att delta i arbetet.
– Känslorna är väldigt blandade för alla som drabbats. Jag hoppas att det kommer en vändning för kommunen snart, för vi är många som vill bo kvar här, säger hon.
Från företagets sida säger ledningen att de just nu jobbar för fullt med att hitta en eventuell ny storkund som skulle kunna rädda verksamheten, men chanserna bedöms som små från fackets sida. Inom kort påbörjas uppsägningsförhandlingarna.