Säga vad man vill om svensk tv-underhållning, men särskilt litterär är den inte. Det känns mer sannolikt att vi får ännu ett program där kändisar lagar mat än ytterligare ett program som Babel, där litteratur diskuteras på ett lättillgängligt och livligt sätt.
Annat är det i Förenade Arabemiraten. I veckan avgjordes i Abu Dhabi den sjätte säsongen av Miljonernas poet. Det är precis vad det låter som: en talangjakt i stil med Idol där den bästa poeten koras. Programmet visas i hela arabvärlden och lockar numera så mycket som 70 miljoner tittare. Prissumman ligger på ungefär nio miljoner svenska kronor, högre än Nobelprisets åtta miljoner och därmed det mest påkostade litterära priset i världen.
Inte konstigt alltså att kraven på deltagarna är höga. Uttagningarna pågår ett bra tag och handlar inte bara om hur duktig man bedöms vara på att skriva. Man ska också göra väl ifrån sig på skrivna teoretiska prov om metrik och poetisk komposition. Dikterna ska nämligen skrivas i enlighet med den traditionella stilen nabati, ett slags tusenårig beduinpoesi som i och med Miljonernas poet fått ett oerhört uppsving.
Årets pristagare är 27-årige Saif Al Mansouri från förenade Arabemiraten. Han röstades fram dels via en jury, dels via SMS från publiken, och säger till tidningen The National att vinsten tillfaller lika mycket nationens ledare och invånare som han själv. Så handlar också hans vinnande bidrag om att vara stolt över sitt hemland.
Lite mer kontroversiellt var det 2010, när poeten Hissa Hilal kom trea i Miljonernas poet. Saudiarabiska Hilal var inte bara den första kvinnan över huvud taget att komma till final i tävlingen; hon fick också ta emot dödshot för att hon i en dikt kritiserade godtyckliga fatwor, alltså uttalanden av islamiska jurister eller lärda. Att hon dessutom bar niqab tycktes paradoxalt nog extra provocerande.
Så hur hade en liknande tävling sett ut i Sverige? Hade man skrivit på drottkvätt? Hade Katarina Frostenson underhållit i pausen? Jag har ingen aning. Tanken är på alla sätt främmande. Men efter nästa matlagningsprogram kan vi kanske börja fundera på det.
Veckans tips: Ett nytt och som vanligt läsvärt nummer av poesitidskriften Ett lysande namn har precis kommit ut. Den här gången är temat ”luft”. Medverkar gör bland andra Andrzej Tichý, Jenny Tunedal och Sofia Roberg. Finns att läsa på ettlysandenamn.se.
Veckans andra tips: Ännu en pigg svensk tidskrift är Ordkonst, som ges ut av Akademiska Föreningen i Lund och huvudsakligen innehåller kritik och poesi. Årets andra nummer har det mycket suggererande temat ”Djupshavsgravar” och finns att beställa på ordkonst.nu.