Det var i början av veckan som Dagens Nyheter kunde avslöja hur de fem största välfärdsbolagen i landet använt sig av omfattande ränteupplägg för att kraftigt minska sina skattekostnader.
Uppgifterna fick Skatteverkets skatterevisor Börje Norling att reagera. Han menar att taktiken kan vara ett hot mot den svenska bolagsskattebasen.
Bland de bolag som granskats av Dagens Nyheter finns bland annat Attendo, Ambea och Academica som samtliga ägs av riskkapitalbolag med baser i skatteparadis utomlands.
– Vi fick i uppdrag av regeringen redan 2012 att kartlägga hur det ser ut inom just välfärdsbolagen. Där visade det sig att ägandet via riskkapitalbolag på någon av kanalöarna eller i Luxemburg är större än inom näringslivet i stort, säger Börje Norling till Arbetaren.
Välfärdsbolagen har med hjälp av lån med extra höga räntor från sina aktieägare och banker lyckats minska sina vinster och därigenom kunnat föra ut stora summor pengar utomlands, vilket också gjort att de sluppit betala normal bolagsskatt i Sverige. Därför kallas nu Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson till riksdagen för att frågas ut kring hur detta ska kunna motverkas i framtiden.
– Jag hoppas och tror naturligtvis att Skatteverket gör ett bra jobb, men när varningsklockorna ringer så gäller det att reagera direkt, säger Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Mats Pertoft, som också är ledamot i riksdagens skatteutskott, till Arbetaren.
Han säger att han inte är förvånad över företagens agerande men menar att riksdagen måste få klarhet i hur reglerna ser ut och vad som eventuellt skulle kunna gå att ändra på.
– Vi vet i dag inte hur stort skattefusket är, men vi måste skapa oss en bild av det och då gäller det för Skatteverket och regeringen att vara på hugget för att få bort möjligheterna till framtida fusk.
Enligt Miljöpartiet behövs frågan om vinstsyfte i de privata välfärdsbolagen tydliggöras.
– Vinsten får inte vara det enda syftet om du vill bedriva verksamhet inom skola och sjukvård, men naturligtvis ska företag kunna få gå med vinst, säger Mats Pertoft.
Men kan det verkligen lösa situationen med att privata vårdbolag undviker att betala skatt, genom att prata om vinstsyfte?
– Jag säger inte att vi löser alla problem med det, men frågan om vinstsyfte måste lyftas upp i debatten.
Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson säger till Dagens Nyheter att han tror att det mesta av det som kommit fram faller inom lagens ramar, men påpekar samtidigt att de berörda bolagen betalar väldigt låg skatt i jämförelse med den övriga bolagssektorn i Sverige.
Metoden med så kallade räntesnurror, där bolagen i Sverige tidigare tog stora lån med hög ränta från ägarkoncernen, förbjöds förra året men gjorde det länge lätt att minska skatten för företag.
Nu vill alltså riksdagens skatteutskott hitta möjligheter att täppa till framtida luckor i lagen för att undvika liknande skatteplanering som till exempel när bolag säljs och flyttas inom samma ägarkoncern.
Inom kort kommer även ett förslag på nya regler från Företagsskattekommittén, som är tillsatt av regeringen för att se över beskattningen av bolag. I exempelvis Tyskland, Finland och Norge finns redan lagar som gör det svårare för bolag att runda skattereglerna.
Börje Norling på Skatteverket tror att det kan bli en ändring även i Sverige.
– All fakta finns och jag tror att regeringen har god kunskap om det här. Anders Borg beskrev för inte så länge sedan att de regler som nu finns bara är en dellösning på problemet.