[Bok] Hasan Ali Toptas – De skugglösa
Av något skäl är det tunnsått med turkisk litteratur på svenska. Förlaget Tranan är som vanligt de enda att göra något åt saken och ger nu ut Hasan Ali Toptas roman från 1995. De skugglösa utspelar sig kring en frisersalong i en liten landsort där byborna plötsligt börjar försvinna. Vad som händer och hur det gör det är läsaren aldrig säker på – långsamt förskjuts verkligheten, bit för bit. Toptas är ett stort namn i hemlandet och har kallats för Turkiets Franz Kafka. Det ligger det något i, även om jag associerar ännu mer till ungraren László Krasznahorkai (också snart aktuell på svenska för första gången).
[Artikel] Gabriel Zucman – Tax Evasion on Offshore Profits and Wealth
Gabriel Zucman är före detta doktorand till världens mest hypade akademiker Thomas Piketty och inne på ungefär samma frågor som han: vilka är de superrika, och hur mycket pengar har de egentligen? I en ny artikel försöker han uppskatta hur mycket skattepengar som globalt sett försvinner genom offshoreverksamhet. I USA är till exempel hela 20 procent av företagen registrerade på orter som Schweiz och Caymanöarna. För att stävja den semilagliga skatteplaneringen menar Zucman att vi bör förändra synen på företagsskatt som en nationell angelägenhet och inrätta ett globalt finansregister. Det är mer spännande än det låter.
[Konst] Sara Tuss Efrik & Mark Efrik Hammarberg – Persona Peep Show
I Ingmar Bergmans film Persona spelar Bibi Andersson en sjuksköterska som blir satt att ta hand om skådespelerskan Elisabeth Vogler (Liv Ullmann) som oförklarligt har slutat tala. I det ordlösa och intima sker en sammanblandning och upplösning av de bådas identiteter. Efrik och Hammarbergs allt annat än sparsmakade tappning tar vara på det otäcka och kroppsliga och låter det springa fritt i skogar och neon. Persona Peep Show finns på YouTube.
[Tidskrift] Kris och kritik. #2–3
Visste ni att anledningen till att så många tidskrifter ger ut dubbelnummer är att det krävs en utgivning på fyra nummer per år för att få produktionsstöd från Kulturrådet? Det hoppas jag verkligen att Kris och kritik snart får. Tidskriften, som beskriver sig själv som ett forum för ”kritisk teori och estetik med långtgående kapitalismkritiska ambitioner”, hör till det mest intressanta som ges ut i Sverige just nu. Nya numret innehåller både nyskrivna och äldre essäer av bland andra Moishe Postone och Anders Johansson. Bland de skönlitterära bidragen utmärker sig en stramt lyrisk kortnovell av Hanna Ohlén.
[Film] Om våld
I dokumentären The Black Power Mixtape: 1967–1975 skildrade regissören Göran Hugo Olsson medborgarrättsrörelsen i USA. Hans nya film om den vita kolonialismen i Afrika, Om Våld, som Arbetaren skrivit om (se nr 9/2014) har svensk premiär den 15 augusti. Olsson har grävt djupt i arkiven och hittat såväl svenska missionärer som försöker lära ut monogami som desperata afrikanska rebellgrupper. Ohyggliga bilder avlöser varandra samtidigt som Shima Niavarani läser ur Franz Fanons klassiska antikoloniala text Jordens fördömda.